Att visa sig svag är inte kvinnohat

Traditionella mansrollen är livsfarlig

Aftonbladets skribent Patrik Syk skrev en djupt personlig text om när han gick in i väggen. Han var nybliven pappa till tvillingar, tog varenda vaknatt under föräldraledigheten. I slutändan tvingades han sjukskriva sig. “Jag var ju sån som orkade. Trodde jag“, skrev han.
Det var inte ett debattinlägg, utan en skärva verklighet. Men med sin text lyckades han sätta ord på det svåra. Känslan av otillräcklighet, av förlamande trötthet och en dundrande ångest som överskuggar allt. När känslorna ligger på ytan och små skitsaker slår som en murbräcka. Självklart har även kvinnor drabbats av utbrändhet i det läget.
Att skriva en personlig krönika är att ta ett djupt andetag och våga hoppa, och Patrik Syk landade onödigt hårt. Visst fick han uppmuntrande utrop, men han möttes också av en skränande kör av hån.

En dikeskörning

På instagramkontot @mansbebisar hängdes Patrik Syk ut inför drygt 60 000 följare, med motiveringen att hans krönika var ett exempel på kvinnohat. Hur många nyblivna mammor hade inte kämpat med sömnlöshet och tyngden av barn och hela hushållet på sina axlar, menade man. Kontot @mansbebisar är och har varit viktigt för att belysa strukturella skillnader, eftersom merparten av det obetalda hushållsarbetet fortfarande utförs av kvinnor. Eftersom kvinnor dubbeljobbar, så gör det avtryck i sjukskrivningstalen. Men det här inlägget från @mansbebisar var en dikeskörning.
En grundläggande gren i jämställdhetsarbetet måste vara att förändra mäns roll, för annars kommer vi ingenstans. Också för att den traditionella mansrollen är fullkomligt livsfarlig, även för män.

Fler män begår självmord

Betydligt fler män än kvinnor begår självmord. En riktig karl biter ihop. Män som mår dåligt lider i tysthet, så som den starke, tyste mannen ska göra. I stället för att blotta sin svaghet, så söker de en nödutgång. Tragiska, svarta siffror som återkommer år efter år.
Betydligt fler män än kvinnor saknar en nära vän. Någon de kan böja nacken inför och säga “Det är jävligt jobbigt just nu, jag känner mig så värdelös”.
Män är mer utsatta för andra mäns våld. Män dör tidigare än kvinnor gör. Och när barnen söker tröst, så kommer pappa långt ner på listan, efter mamma, en kompis – eller ingen alls, visar KP:s undersökning.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Att släppa ut män ur den starka, tysta buren är att bry sig. Det är också att närma sig ett modernt samhälle, där män är lika viktiga som föräldrar, tar sin del av hushållsarbetet och kan visa sig svaga. När man vågar visa sig svag så söker man hjälp när man behöver den. En förändrad mansroll räddar liv.
Patrik Syk avslutade med tre råd: 1. Lyssna på kroppen. 2. Ta hjälp. 3. Och glöm inte, det finns inga supermänniskor.
Minns de orden.