Vanvettet har pågått i fem år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mamman flyr med sina barn undan de amerikanska bomberna som föll över Basra i mars 2003. Nu har kriget i Irak pågått i fem år. De mänskliga förlusterna är enorma.

16 mars 2008. På onsdag infaller femårsdagen av det vanvettiga kriget mot Irak. Bombattackerna föregicks av ett annat krig; det handlade om propaganda.

Krigsaktivisterna lyssnade till presidenten i Vita huset. Han sa att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen och att banden mellan diktatorn i Bagdad och al-Qaida var nära och vänskapliga. En allians av ”villiga” regeringar instämde med Bush och mobiliserade sina arméer för transport till Mellanöstern.

Krigspropagandan spred skräckbilder över världen: Saddam kunde bomba sönder Storbritannien inom 45 minuter.

Björklund: Skicka svenskar till Irak

I det något perifera Sverige ekade den politiska högern och dess medier Bushs slagord.

Landets nuvarande utrikesminister stod i tjänst hos krigsaktivisterna. Folkpartiledaren Björklund gick upp i givakt och krävde svenska trupper till Irak. Ett viktigare uppdrag enligt den f?d majoren än att låta förre utrikesministern och folkpartisten Hans Blix med vapen-inspektörer fortsätta gräva och leta efter irakiska vapen.

Krigsaktivismens heliga trossatser visade sig falska.

De hotfulla vapnen fanns inte.

al-Qaida återfanns i Irak, fast först när bomberna börjat falla över befolkningen och upproren växte.

”Invasionen var ett misstag”, säger numera Richard Perle, en av Bushs viktigaste rådgivare, hängiven nykonservatismens stora plan, att demokrati ska bombas fram, över hela världen.

De kommer undan

Den helt överväldigande delen av krigsaktivisterna lyckas, genant nog, komma undan med ett ursäktande: ”invasionen-ett misstag”.

Ytterst få av dem avkrävs ansvar.

Detta kan annars mätas mot antalet döda, invalidiserade, hemlösa, bortdrivna och fattiga.

Siffrorna över likviderade civila skiftar: 100?000 irakier eller 650?000?

Antalet stupade USA-soldater är mer exakt: 3?987.

Medelklassen är borta

Över tre miljoner av de irakier som skulle befrias befinner sig på flykt från sina hem; flertalet har flytt och fortsätter fly till grannländer.

En stor del av medelklassen är helt enkelt utsuddad. Kvinnoförtryck beskrivs som alltmer svåruthärdligt.

Krigets mänskliga pris kan översättas i mer krassa sifferberäkningar. Kriget kostar USA tre tusen miljarder dollar, enligt de uppskattningar de högt kvalificerade ekonomerna Joseph Stiglitz och Linda Bilmes gör i en nyutkommen bok.

En del av dessa ofantliga summor har runnit in i amerikanska olje- och energibolag.

I början av förra året inledde USA en ny strategi, the Surge. Genom att skicka ytterligare 30?000 soldater till Irak skulle lugn inställa sig och döden bli mindre synlig.

För ett tag gick det också snabbare att räkna antalet lik och attentaten blev färre.

Paus i inbördeskriget

En förklaring är att det blodiga inbördeskriget mellan shiiter och sunnimuslimer för närvarande upphört. Landet och framför allt Bagdad har mer definitivt styckats och rensats enligt religiös tillhörighet: 75 procent av enklaverna tillhör shiiterna.

Sunnimuslimerna, Saddams bas, slets sönder i ett tvåfrontskrig dels mot USA och dels mot den shiitiska folkmajoriteten.

För att rädda sig slöt tidigare terrorister, motståndsmän, gerillasoldater och Saddam-lojala en pakt med USA. De blev delar av militärmakten med egen armé, kallad al-Sahwa, ”uppvaknandet”. USA betalar soldaternas löner (7–10 dollar om dagen) utan att för framtiden kunna lita på någon lojalitet.

Militant i svart turban

Patrick Cockburn, sedan decennier svåröverträffad Irakbevakare, skriver i en färsk bok: ”Vad USA än tänkte när Irak invaderades, så var det inte att överlämna makten till en islamisk militant i svart turban, ständigt beredd att fördöma USA och Israel.”

Cockburn syftar på Muqtada al-Sadr, som styr över den mäktiga shiitiska Mehdi-armén och bärs upp av miljoner fattiga, religiöst hängivna anhängare, troligen också av krafter i Iran. Hans beslut om eld upphör är den andra viktiga förklaringen till minskade dödstal och mer begränsat våld.

Muqtada har för närvarande bytt kamp mot kontemplation och studier.

Han och hans rörelses stränga fundamentalistiska religiositet kommer att prägla det framtida Irak, om så USA bestämmer sig för att förvandla landet till en lydstat eller koloni.

Ännu en bekräftelse på bombkrigets fiasko.

På onsdag, femårsdagen av krigsutbrottet, demonstrerar antikrigsrörelsen i USA.

Huvudparollen lyder ”Rise up – end the war.”

Vilken av presidentkandidaterna är beredd att lyssna – och handla?

Följ ämnen i artikeln