Colorado blev blått av den gröna politiken

Demokraternas segertåg över USA gav dem Vita huset.

Men inte bara Vita huset.

De vann även viktiga val i delstater som demokraterna inte varit i närheten av på decennier. Som i Indiana (senaste segern där kom 1964) eller Virginia, som sakta tagit klivet över till den demokratiska sidan.

Skall man datera startpunkten för demokraternas nya framgångsvåg blir det våren 2005.

Den gången verkade mörkret kompakt. Kerry hade förlorat mot Bush och republikanerna styrde över kongressen. Tidigare hade demokraterna mött högerns framgångar med förhandlingar och kompromisser. Nu bestämde de sig för att säga tvärnej till Bushs planer på att privatisera delar av socialförsäkringarna. Med 41 mandat av senatens 100 platser kunde de blockera förslaget.

Demokraterna fick nytt självförtroende. Väljarna såg att det fanns ett alternativ.

För fyra år sedan hoppades Kerry på delstaten Colorado, men när det kom till kritan vann Bush en rätt bekväm seger.

Alla som besökt huvudstaden Denver inser att det bara varit en tidsfråga innan demokraterna skulle ta över.

Själv var jag där i första gången för två månader sedan, och jag slogs av hur modern och progressiv staden var. Okej, det var mitt under demokraternas partikonvent, så de man mötte på gatorna var väl inte helt representativa för Denver.

Men ändå... det var en grön stad; miljövänlig. Kollektivtrafiken fungerade utmärkt och användes. Politikerna har satsat stort på gågator, sophantering och ren energi. Det var helt enkelt inte vad jag väntat mig av en stad i Mellanvästern. I en delstat som jag fram till dess mest förknippat med ishockey och 70-talsserien Kampen om Colorado.

Människor jag mötte berättade hur den sociala strukturen och värderingarna ändrats av inflyttningen från västkusten.

Mot den bakgrunden var det ingen överraskning att Obamas seger blev så stor där.

Han har konsekvent gjort miljön till en av sina kanske viktigaste valfrågor, och jag tror att det blir just på det området vi tidigt kommer få se en radikal omläggning av USA:s politik.

”Obamas energiplan tillhör det mest genomarbetade hittills på federal nivå”, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson på sin blogg. ”Den tar sikte på utsläppsminskningar i linje med bedömningar från FN:s klimatpanel genom kraftigt minskat oljeberoende, energieffektivisering, samt utveckling av förnybar energi, och planen bygger i förvånansvärt hög grad på principen att förorenaren ska betala.”

Jag tror Naturskyddsföreningen gör rätt bedömning. Obamas program bygger på att det finns ett samband mellan investeringar i miljö och ökad tillväxt. Jobb kan skapas i den gröna sektorn. Stundtals låter han faktiskt lite som en uppjazzad Göran Persson under dennes mest ”gröna period” på 1990-talet.

På andra områden blir det säkert svårare att rivstarta förändringsarbetet. En grön politik vore en bra början.

Följ ämnen i artikeln