Europa har ett särskilt ansvar för pressfrihet

I går presenterade EU-kommissionen sitt förslag till långsiktsbudget för unionen. I dag firar vi pressfrihetens dag, och hur överraskande det än kan låta finns det ett samband.

När Reportrar utan gränser i förra veckan publicerade årets pressfrihetsindex kunde man konstatera att det råder hårda tider för det fria ordet. Aldrig tidigare har antalet länder med allvarliga problem eller total brist på pressfrihet varit större. Auktoritära regimer får dessutom allt större genomslag i världens nyhetsrapportering.

Snabbast bakåt

Dessutom visade rapporten att just vår närmaste omvärld, Europa, är den region i världen där utvecklingen går snabbast bakåt. Under våren har Slovakien skakats av mordet på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän. Och i höstas dödade journalisten Daphne Caruana Galizia i Bidnija på Malta.

Just Malta och Slovakien är, tillsammans med Tjeckien, några av de länder som rasat mest på pressfrihetsindexet. Och auktoritära strömmar präglar politiken i flera EU-länder.

I Sverige har kommentarerna om EU:s budget fullt naturligt handlat om pengar. Enligt kommissionens förslag skulle den svenska avgiften stiga med omkring 15 miljarder kronor om året. Det är pengar ingen regering vill avstå ifrån.

Viktigare förslag

Samtidigt innehåller budgetförslaget också andra och kanske ännu viktigare delar. Bland annat vill kommissionen koppla det ekonomiska stödet till hur medlemsländerna sköter sig som rättsstater och hur de upprätthåller demokratiska värderingar.

Man kan tycka att det inte skulle vara nödvändigt i en union vars kärna är just demokrati, pluralism och rättsstatens principer. Verkligheten, inte minst i dag på pressfrihetens dag, visar att det är fel.

Vi kommer att fortsätta att diskutera EU-byråkratins ekonomiska anspråk. Men mitt i det samtalet måste vi också driva på för att samarbetet i Europa verkligen ska värna de värden som är viktiga.

Europa har ett särskilt ansvar för pressfriheten.