Anställda vantrivs i den privata äldreomsorgen

Teckning: Robert Nyberg

84-årige Lennart tvingades amputera benen efter en vistelse på det privata äldreboendet. 92-åriga Estrid föll ur rullstolen för att den privatanställda assistenten hade för bråttom.

Vi läser om upprepade fall av vanvård och frågan är om det är verkligen är värre i den privata äldreomsorgen. Ett sätt att mäta skillnader mellan privat och kommunalt är ju att helt enkelt fråga personalen. Fackförbundet Kommunal har gjort det, resultatet har nu presenterats i Almedalen och det är verkligen ännu ett vedträ i den brinnande vinstdebatt som pågår för fullt där nere på Gotland.

God vård eller vanvård

Personalen tycker nämligen att det är mycket bättre att jobba i kommunal äldreomsorg. De kommunalanställda tjänar mer, har fler arbetskamrater, tryggare anställningar och de trivs bättre än de som jobbar i privat omsorg.

Gamla människor och deras anhöriga har därmed fått ännu ett argument för att välja kommunal äldreomsorg. Man vill ju att den personal som ska ta hand om gamla mamma mår bra och har goda arbetsvillkor. Det är ju tillgången på trygg personal som avgör om det blir god vård eller vanvård.

Och det mesta verkar alltså tala för den kommunala omsorgen.

Många osäkra anställningar

En heltidsanställd i kommunal omsorg tjänar i snitt 2 300 kronor mer i månaden jämfört med heltidsanställda i privat omsorg.
Antalet deltidsanställda i kommunal verksamhet ligger på 61 procent mot 72 procent i privat verksamhet. Tittar vi på de ofrivilliga deltiderna är de ännu fler i privat verksamhet. 45 procent av de privat deltidsanställda vill egentligen ha en heltidstjänst och en heltidslön.

I den kommunala verksamheten går 27 procent på vikariat mot hela 37 procent i privat omsorg. Allt fler i den privata vården har osäkra anställningar vilket innebär att de riskerar att bli arbetslösa, inte kan köpa en bostad eller ens teckna ett hyreskontrakt. De saknar grundläggande trygghet och frågan är hur de då trivs med jobbet?

Tar vinsten på personalen

Anställda i den privata omsorgen är mindre nöjda, de känner sig mindre motiverade, har sämre inflytande och jobbar oftare över utan att få betalt.

80 procent av kostnaden inom äldreomsorgen är personalkostnader. Om de privata företagen ska göra någon vinst får de ta den på personalen. För de gamla innebär det färre händer och mer stressad personal.

Valet blir därmed enkelt. Den som vill att omsorgsbolagen ska dra in vinst väljer en privat vårdnadsgivare. Den som hellre vill ha vård för pengarna gör bäst i att välja en kommunal äldreomsorg med fler anställda som verkligen trivs på jobbet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.