Skurkföretagen tjänar miljoner på svartjobb

För fem år sedan tog Gulnare Amanova över driften av en restaurang i en gymnasieskola i Stockholm. Affärerna gick bra, men när skolledningen byttes ut sades hannes avtal upp. För att få in pengar under arbetslösheten sålde hon sitt företag vidare till en trevlig rysktalande man från Baltikum.

Mannen var anlitad av ett gigantiskt nätverk inom byggbranschen i Stockholm. Nätverket köper upp företag utan skulder och anmärkningar för att kunna driva sin ljusskygga verksamhet vidare: importera svart arbetskraft och hyra ut till svenska byggföretag. Ungefär samtidigt köptes ett massageföretag upp på ett liknande sätt. Det blev till ett ställningsföretag med svartjobbare och Gulnares restaurangföretag blev ett fakturabolag som tvättade pengar till svarta löner.

Hotad modell

Det är tidningen Byggnadsarbetaren som berättar om nätverket. Det är en sörja av svartjobb, miljonomsättningar, utblottade målvakter, bulvaner, falska fakturor, svarta löner, uteblivna arbetsgivaravgifter, grov kriminalitet och handfallna myndigheter.

Villkoren för arbetare som jobbar i ett annat EU-land, utstationering brukar man säga, har i årtionden skapat debatt i Sverige. Konflikten på Söderfjärdsskolan i Vaxholm och den så kallade Laval-domen skapade en oro för att den svenska samhällsmodellen faktiskt var hotad.

Arbetskraft som tvingas konkurrera med låga löner och usla arbetsvillkor är ett säkert recept för ökade motsättningar i samhället, och efter år av förhandlingar kunde Europaparlamentet i fjol besluta om att nytt EU-direktiv som ger utstationerade arbetstagare i EU rätt till lönevillkor som motsvarar de villkoren som gäller i landet de arbetar i.

För att undersöka hur EU:s direktiv kan fasas in i Sverige tillsatte regeringen en utredning och i går kom förlagen. Svenska löner och villkor ska gälla i Sverige, oavsett om den som utför jobbet bor i Minsk eller Motala.

Löser inte alla problem

Skyddet stärks både för dem som är utstationerade längre än tolv månader och utländsk personal i bemanningsföretag, Utstationerade ska förutom rätten till lika lön även omfattas av de flesta arbets- och anställningsvillkor som gäller i Sverige.

Ingen ska tro att de nya reglerna ensamt kommer att lösa alla problem på en gemensamma europeiska arbetsmarknad där fri rörlighet råder. Samvetslösa arbetsgivare kommer alltid att försöka utnyttja utsatt arbetskraft. Men reglerna möjliggör för fack och politik att bättre arbeta för rättvis behandling av arbetare inom EU.