Kungen är glad att han är svensk

Johnson ljög för drottningen

I veckan stod kung Carl XVI Gustaf i riksdagens talarstol och pratade om Berlinmurens fall för 30 år sedan. Därmed gjorde han också en av de få uppgifter han har för demokratin i vårt land.

Ungefär ett dygn senare slog Skottlands högsta domstol fast att beslutet att skicka hem det brittiska parlamentet på en rekordlång ledighet faktiskt strider mot lagen. Inte nog med det. Domstolen hävdar dessutom att premiärminister Boris Johnson använt lögner för att få drottningen att fatta beslutet.

I praktiken innebär det att kungahuset dras djupare in i den politiska och konstitutionella kris där Storbritannien befinner sig. Somliga har använt ordet statskupp. Den brittiska formen av demokrati, där besluten formellt fattas av drottningen men i praktiken av regering och parlament, förutsätter att premiärministern inte ljuger för kungahuset.

Johnson ljög

Precis det har varit grunden för brittisk parlamentarism sedan nästan 200 år.
Nu säger alltså de högsta juristerna att det är precis vad Boris Johnson gjort, i en av de mest dramatiska situationer man kan tänka sig för att land som inte befinner sig i krig. Det är klart att det ställer det brittiska hovet i en besvärlig situation.

Men det är också ett skäl för vår egen kung att än en gång reflektera över hur lyckligt lottad han är som fått ett rike där politikerna redan 1971 befriade kungahuset från den formella politiska makten och i stället begränsade hans uppdrag till ceremonier, som veckans riksdagsöppning. Det är ju kärnan i Torekovskompromissen mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna som sedan resulterade i 1974 års regeringsform.

Kungen slapp kaos

Fast kungen har säkert tänkt tanken redan innan den brittiska kollegan hamnat mitt i kaoset kring brexit. Han kan knappast ha önskat sig talmannens roll i förra vinterns regeringskaos.

I Sverige har riksdagsåret i alla fall just börjat. Den allmänna motionstiden pågår och på onsdag kommer det en budget. Kungen kan återgå till att klippa band och representera landet.

Drottning Elizabeth skulle säkert vara glad om hon kunde göra likadant.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln