Låglönesatsningen är inte förhandlingsbar

I förra veckan avvärjdes i sista stund en storkonflikt i besöksnäringen. Många drog en lättnadens suck och somliga började till och med summera avtalsrörelsen 2017.

På tok för tidigt skulle det visa sig. Nu ligger strejkvarsel mot sju företag som förvaltar fastigheter. Om det inte blir en lösning startar strejk och blockad på morgonen den 8 maj.

Det är fackförbundet Fastighetsanställda som inte såg någon annan väg att komma fram i förhandlingarna, och orsaken är precis som när det gällde hotellen och restaurangerna arbetsgivarnas aggressiva motstånd mot den låglönesatsning LO-förbunden enats om.

Almega vägrar

Trots att låglönesatsningen finns med i industrins avtal vägrar nu arbetsgivarorganisationen Almega acceptera att den är en del av lönenormen.

Precis som inom besöksnäringen är det knappast pengarna som vägleder arbetsgivarna i Almega. I restaurangbranschen handlade det om en dryg hundralapp i månaden, fördelat över tre år. Den här konflikten handlar om ännu mindre pengar.

I stället tycks det handla om ideologi, och kanske prestige. För somliga i arbetsgivarnas organisationer tycks löneklyftor ha ett egenvärde, och då måste låglönebranscher hållas tillbaka.

Högt spel

Det är ett högt spel Almega, arbetsgivarvärldens värstingar, dragit i gång. Under förhandlingarna i besöksnäringen talade andra LO-förbund om "tunga sympatiåtgärder”, bland annat i industrin.

Det finns ingen anledning att tro att situationen skulle vara annorlunda nu. LO och LO:s förbund står bakom de fastighetsanställda, och de lär stå upp för låglönesatsningen.

Frågan är om ledningen på Almega verkligen tycker att principer och prestige är värda den striden.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln