Vem ”brunsmetar” Moderaterna nu?

Moderaterna har ett Viktor Orbán-problem i EU-valet, ett stort. En partivän som förvandlar sitt land till en enpartistat kan ju skrämma bort en del väljare. Så nio år efter Viktor Orbáns maktövertagande i Ungern vill Moderaterna lagom till valet utesluta hans parti Fidesz ur deras gemensamma grupp i Europaparlamentet, EPP.
– När ett parti agerar i strid med demokratins och rättsstatens principer räcker inte längre dialog, skrev Ulf Kristersson på Aftonbladet debatt.

Antisemitiska myter

Viktor Orbáns EU-kampanj blev droppen. På stora affischer, betalda av ungerska staten, avbildas EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, också han från EPP, tillsammans med George Soros, en ungerskfödd finansman med judisk bakgrund.

Kampanjen borde inte ha kommit som en överraskning. Sedan flera år har Viktor Orbán använt George Soros som slagträ mot demokratiska krafter i ungersk inrikespolitik och kampanjerna spelar på traditionella antisemitiska myter om att judar styr världen i det fördolda. Att Moderaterna nu tröttnat är välkommet, även om det tog nästan ett decennium.

Förstår M allvaret?

Moderaternas kålsuparretorik väcker dock frågor kring om de verkligen förstår allvaret. De har ägnat flera år åt att jämställa utvecklingen i Ungern med det socialdemokratiskt styrda Rumänien.

"Rumänien är ett av de mest korrumperade länderna i EU" skrev Gunnar Hökmark (M) i Göteborgs-Posten nyligen. Det är självklart sant.
Enligt Transparency International, som mäter människors upplevelse av korruption i olika länder, ligger Rumänien fyra från botten i EU. Men det mest korrupta landet enligt deras index är Bulgarien där Moderaternas systerparti GERB regerar. Bulgariens styrande parti är för övrigt medlemmar i just EPP-gruppen i Europaparlamentet. Men det glömmer Hökmark och andra att berätta.

Faktum är att Rumänien och Bulgarien ser ut lite som siamesiska tvillingar i statistiken. Båda gick med i EU 2007 utan att ha genomfört tillräckliga ekonomiska och politiska reformer och båda har allvarliga problem med fattigdom, rasism mot romer och korruption. Färgen på regeringarna skiljer, men tyvärr inte så mycket mer.

Ingen västerländsk demokrati

Moderaternas engagemang mot korruption i EU verkar mest handla om att försöka sätta bilden av att ”alla partigrupper har rötägg och att alla är lika illa”. Det är sant att det finns rötägg i de flesta partigrupper. Men Ungern sticker trots detta ut eftersom det styrande partiet genomsyrar alla delar av samhället som media, domstolar, näringsliv, civil förvaltning och högre utbildning. Detta vet EU, övriga medlemsstater och egentligen Moderaterna också.

Alla är inte lika goda kålsupare – dagens Ungern är ingen västerländsk demokrati.

Ett problem för Moderaterna är förmodligen är de aldrig har gjort upp med sin egen historia, varken vad gäller internationella kontakter eller svensk inrikespolitik. Medan Socialdemokraterna publicerat en vitbok om IB och sedan många år pratar öppet om partiets mörka 20- och 30-tal har högern försökt släta över både kampen mot allmän rösträtt i Sverige och synen på apartheid i Sydafrika och diktaturer som Chile och Spanien.

Förfalskade historien

Så sent som i Moderaternas idéprogram för sju år sedan försökte partiet öppet förfalska historien och hävdade att de var för rösträtt och mot apartheid. Men så var det ju inte.

I går meddelade Ulf Kristersson i en stor intervju i DN att han inte utesluter att ta makten med hjälp av SD. När Aftonbladets ledarsida under valrörelsen och regeringsbildningen sa samma sak blev vi konsekvent anklagade för ”brunsmetning”. Så vem ”brunsmetar” Moderaterna nu, Ulf Kristersson?

Vi vet ännu inte om Fidesz kommer att uteslutas ur EPP-gruppen. Men i så fall går de troligen med i samma EU-grupp som SD.

Det betyder att Moderaterna bryter med Viktor Orbán för att han "agerar i strid med demokratins och rättsstatens principer" samtidigt som de kommer att försöka bilda regering med stöd av hans svenska systerparti.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.