Dålig arbetsmiljö gör kvinnor sjuka

Stress och tunga lyft är ingen nyhet

I december drog Riksrevisionen i gång en granskning av könsskillnaderna i sjukfrånvaron. Riksrevisorerna har noterat att kvinnor är sjukskrivna nästan dubbelt så mycket som män. Skillnaden har dessutom ökat ända sedan 1980-talet.

I går berättade Arbetsmiljöverket att myndigheten genomför en storsatsning på arbetsmiljön i äldrevården. Den nationella tillsynen inleddes 2017 och hittills har verkets inspektörer gjort drygt 1 200 besök på 760 arbetsplatser.

På nästan 90 procent av de besökta arbetsplatserna har inspektörerna ställt krav på förbättringar. Allt som allt handlar det om ungefär 3 500 påpekanden om saker som måste åtgärdas.

Stora brister i arbetsmiljön

Det handlar till exempel om brister när det handlar om systematiskt och förebyggande arbetsmiljöarbete men också om organisation, resurser och belastning. De som arbetar i äldrevården får inte den fortbildning de skulle behöva, eller den hjälp att prioritera som är nödvändig för att jobbet inte ska bränna ut personalen.

Ingenting av det där är rimligen någon överraskning. Anställda i välfärden har gång på gång larmat om stress, bristande resurser och tunga arbetsuppgifter. De har berättat om hur de slits mellan ansvaret för vårdnadstagarna, arbetskamraterna och sig själva.

Det är precis de berättelserna Arbetsmiljöverket nu håller på att sätta siffror på.

Drabbar inte bara personalen

Ytterst drabbar den dåliga arbetsmiljön inte bara personalen, utan också de äldre som behöver omsorg.

Förhoppningsvis kan de krav som arbetsmiljöinspektörerna ställer bidra till en rimligare vardag för de anställda och en bättre tillvaro för de äldre. Men det kommer att kräva resurser i kommunerna. Det borde vara mandatperiodens viktigaste politiska uppdrag.

Riksrevisionen har lovat att rapporten om kvinnors sjukskrivningar ska vara färdig i april. Vi kan dock redan konstatera att dålig arbetsmiljö – till exempel i äldrevården – är en viktig orsak till att många kvinnor tvingas till sjukskrivning.