Sexstrejk räddar inte aborträtten

Alabama kliver in i mörkret

Demonstrant iförd röd kåpa i Georgia, en av 16 amerikanska delstater där aborträtten begränsats i år.

Under natten till onsdagen, svensk tid, röstade delstatskongressen i amerikanska Alabama ja till ett totalförbud mot aborter. Alla aborter förbjuds, utom om den gravida kvinnans liv är i fara. Läkare som genomför aborter riskerar 10–99 års fängelse.

Det är en framryckning för den konservativa rörelsen i USA, ännu ett hugg mot Högsta domstolens domslut Roe versus Wade 1973, som konstaterade att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Bara i år har aborträtten begränsats i 16 delstater i USA. Kvinnorättsrörelsen som demonstrerar mot utvecklingen i landet iklär sig röda kåpor, som de kuvade kvinnorna i framtidsdystopin “Handmaid’s tale”. I natt kom man ett kliv närmare Margaret Atwoods mörkaste vision.
I Alabama fanns ett tillägg om undantag för graviditeter som orsakats till följd av incest eller andra former av våldtäkt. Det röstades ner i kongressen. I sociala medier sprids nu bilder på de 25 män som inte ens vill ge våldtagna flickor och kvinnor möjligheten att välja själva.

Framlyft av religiösa fanatiker

Världen över tas tassande steg för att begränsa aborträtten. Samvetsfrihet, ett vackert ord för vårdvägran, lyfts fram av konservativa rörelser. Det börjar så. Möjligheten till vårdvägran finns nu i 22 av 28 EU-länder. I Italien har det blivit närapå omöjligt för kvinnor att få göra abort, just på grund av vårdvägran framlyft av religiösa fanatiker.

Jag mötte i vintras Teodora del Carmen Vásquez, som i El Salvador dömdes till 30 års fängelse för att ha gjort en abort. I verkligheten förlorade hon sitt barn och straffades för det. Hennes aktivism för kvinnors rättigheter har belönat henne med svenska Per Anger-priset. “Håll i aborträtten med allt ni har”, sa hon till mig. Vi verkar chockas mer när länder med hög läskunnighet och en på många sätt modern framtoning fråntar kvinnor självklara rättigheter. Men det är inte så konstigt. Det är svårare att skylla på okunskap.

I sådana länder bör man kunna läsa sig till ett obestridligt faktum: kvinnor gör abort, vare sig säkra aborter finns eller ej. Det är därför man vevade med galgar i demonstrationstågen för aborträtten i Polen. Antingen gör man en trygg abort. Eller en som utsätter kvinnan för livsfara. Som alla de döende kvinnor som kommer in med ruttnande livmödrar på akutmottagningarna i Argentina.

Sexstrejk som svar på födslotvånget

Vem tror Republikanerna i USA att de räddar? Kvinnor som straffas för att de haft sex? De våldtagna som tvingas föda? Barnen som utsatts för incest? En siffra kommer att ticka upp i Alabama: självmord.

I USA driver nu en del av feministrörelsen en sexstrejk som svar på födslotvånget. Skådespelaren Alyssa Milano, som gav skjuts åt Metoo-rörelsen, är en av dem som menar att kvinnor ska neka män sex, när män (och kvinnor) nekar kvinnor självklara rättigheter. Lysistrate 2019.

Men kvinnors sexuella frigörelse har varit en stor del av kvinnokampen. Kvinnor ska på samma självklara sätt som män kunna njuta av sex, utan att stämplas eller drabbas av det. Att kvinnor ska börja leva som nunnor hjälper inte kvinnokampen framåt, det knuffar kvinnor åratal bakåt i utvecklingen. Det är dessutom ännu ett sätt att lägga ansvaret på kvinnorna.
Kampen för aborträtten måste tas på gräsrotsnivå så väl som inom politiken, störst skillnad gör hur vi röstar. Det handlar om kvinnors hälsa och frihet.

För aborträtten räddar liv.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.