Bygg bostäder för ungdomar

Det mest engagerande samtals­ämnet bland unga människor på fester är varken religion eller politik. Det är bostäder. Framför allt i storstäderna. Hur har du fått tag i din bostad? Blocket eller annons? Amortera eller bara betala räntan? Frågorna är alltid desamma.

Sedan 2006 har den totala bolåne­skulden mer än fördubblats. I genomsnitt har svenskarna dubbelt så höga bolån som sin årsinkomst. Högst belånade är unga människor mellan 18 och 35, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Ombildningar och uppdrivna bostadspriser är bakomliggande orsaker.

Drygt hälften av landets kommuner har brist på bostäder för unga. Det har under flera år byggts alldeles för få små och billiga lägenheter. Samtidigt har andelen hyresrätter minskat. Den som fått tag i ett förstahandskontrakt måste leva upp till allt tuffare krav, som ofta innefattar en viss inkomst, fast anställning och avsaknad av betalningsanmärkningar.

Unga köpare har försvunnit från bostadsmarknaden efter att Finans­inspektionen för två år sedan införde ett bolånetak. Det innebär att köparen måste betala 15 procent av köpeskillingen kontant – vilket kan betyda hundratusentals kronor.

För dem utan kontakter eller närstående som kan ställa upp som borgenärer återstår osäkra andrahandskontrakt och tillfälliga boenden hos vänner och bekanta.

Regeringens otillräckliga svar på bostadskrisen har varit att stimulera andrahandsuthyrningen genom att ta bort möjligheten att överklaga oskäliga hyror. Deras passivitet blåser upp lånebubblan och bidrar till den akuta bostadsbristen.

Följ ämnen i artikeln