Moderaterna har blivit mediers största fiende

Portandet av ETC är en del av ett mönster

Du får inte reda på vad Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson talar om.

I helgen samlades moderater från hela landet till partiets årliga konferens, Sverigemötet. Drygt 2000 kommunal- och regionråd och partiaktiva hade rest till konferensen som hölls på Stockholm Waterfront.

Statsministern och en rad andra ministrar höll tal under fredagen, vilket bland annat Aftonbladets ledarsida bevakade på plats.

Utanför entrén stod dagstidningen ETC:s politikreporter Max V Karlsson. Han blev nekad inträde trots att han anmält sitt intresse till Moderaternas presstjänst i god tid i förväg.

Anses för liten

Motiveringen ETC:s reporter fick var att tidningen ETC är en för liten tidning. ”Då antalet platser är begränsat behöver vi prioritera större redaktioner.”

ETC består av dagstidningen Dagens ETC och nyhetsmagasinet ETC. Tidningarna beskriver sig som röda, gröna och oberoende.

Enligt den senaste officiella TS-mätningen för tidningsupplagor har Dagens ETC 18 500 prenumeranter. Det är alltså ingen liten obskyr tidskrift, utan en rikstäckande tidning. Deras läsare är politiskt intresserade och vill givetvis läsa intervjuer och granskningar av det största regeringspartiet.

Moderaternas konferens fortsatte under lördagen med upptakt inför EU-valet och tal av den moderata EU-parlamentarikern Tomas Tobé.

Inte heller den dagen blev ETC insläppta.

Del av ett mönster

Tyvärr är portandet av ETC inte ett olyckligt misstag från det statsbärande partiet, utan del av ett mönster.

Två forskare presenterade i höstas en forskningsstudie vid Göteborgs universitet om riksdagsledamöternas användande av den sociala plattformen X. Resultatet visade att Moderaterna var det parti som stod för flest mediekritiska tweets.

Retoriken i flera av tweetsen känns igen från Donald Trump som tidigt utnämnde fria medier till ”folkets fiende”.

Nya mediestödet

Tidigare har Sverigedemokraterna varit riksdagens mest mediefientliga parti. De har anklagat public service för att vara ”vänstervridet” och Jimmie Åkesson har sagt att han vill lägga ned P3. Richard Jomshof har öppet drömt om Ungerns medieklimat, där Viktor Orbáns parti Fidesz sett till att strypa landets fria medier.

Moderaterna har varit drivande i det nya mediestödet som med stor försening ska presenteras inom kort. För många tidningar och tidskrifter kan besluten betyda att de tvingas lägga ned för gott. Det innebär mindre av granskande journalistik av makten och att demokratin på så sätt försvagas.

Men det verkar vara så Moderaterna vill ha det.