Nedräkning till undergången

M + KD + SD fortsätter att blunda

90 procent av staden Beira utplånad av cyklonen Idai.

EU-valet rycker närmare. Högt på agendan är klimatfrågan, och på pappret säger sig alla partier vilja prioritera frågan. Men det är de rödgrönrosa som driver de tuffaste klimatkraven i EU-parlamentet, enligt Ekots granskning.

Det är de partierna som velat gå längst för att minska koldioxidutsläppen. Sverigedemokraterna är ett nattsvart utropstecken i Ekots genomgång. De har röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

Samtidigt nås vi av rapporterna från den värsta humanitära katastrofen i sydöstra Afrika – kanske någonsin. I helgen slog cyklonen Idai till mot Moçambiques fjärde största stad Beira, och fortsatte sedan till Zimbabwe. Förödelsen i dess spår är total, med leriga översvämningar, sönderslagna städer, människor som tvingats fly. Moçambiques president Filipe Nyusi ber om hjälp, talar om tusentalet döda och vittnar om kroppar som flyter i vattnet. Dödssiffran – som på tisdagsmorgonen var uppe i 84 i Moçambique, 98 i Zimbabwe – väntas stiga kraftigt, hundratals är saknade.

Allt handlar om vinst

Intensiva stormar kommer att påverka större områden, i takt med att klimathotet förvärras. Det är de mest utsatta, i utvecklingsländerna, som drabbas först. I exempelvis Bangladesh märks redan effekterna av den globala uppvärmningen tydligt. Stigande havsnivåer slukar stora arealer, och tvingar människor att fly.

Utsläpp av koldioxid per invånare i Bangladesh är 0,5 ton per år. Motsvarande siffra för svenskar är elva ton. Vi vet redan att när vi i den rika delen av världen lever som om det fanns fyra planeter, så får resten av världen betala.

Tillbaka till EU-parlamentet, där den stora förändringen kan ske från Europas håll. Men där frågan om pengar, om vinst, är det som bromsar.

Nej till tuffare avgaskrav

Socialdemokraterna, ihop med Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet drev på för att snabbare minska antalet utsläppsrätter till företagen, för att skynda på minskningen av koldioxidutsläpp. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot. Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster.

Samma sak gällde tuffare avgaskrav på lastbilar, där Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej.

– Den politik som mina svenska kollegor huvudsakligen verkar ägna sig åt, det är politik som bara fokuserar på att minska utsläppen, och inte bryr sig det minsta om hur det påverkar jobb och tillväxt, säger Christofer Fjellner, som sitter i miljöutskottet för Moderaterna, till Sveriges Radio.

Han menar att de som driver på för tuffare krav är naiva.
På tal om naivitet: är det någon som har trott att det ska gå att ställa om för att klara av minskningen av koldioxid som klimathotet kräver, utan att det på något vis skulle drabba tillväxten? Eller att den förändringen bara magiskt skulle ske av sig själv?

Inte som i en actionfilm

Ja, ett stort antal företag kommer att behöva göra stora förändringar, och inledningsvis kommer det att vara kostsamt. Det kan påverka tillväxten, men självklart också positivt för de företag som är bäst på att anpassa sig. Politiken måste genomgående utformas med solidaritetstanken, för att underlätta den omställningen. Framför allt: alternativet är så mycket värre.
Klimathotets framryckning kommer inte vara som i en actionfilm, där en enda jättevåg kommer och slukar allt, om nu någon har inbillat sig det. Det är smällar slag i slag. Värmeböljor som kommer allt oftare, och därmed torka, drabbade skördar med matbrist som följd och självklart stora bränder. Epidemier som förvärras på grund av värmen, och stor påverkan på människors allmänna hälsa. Kraftfulla stormar, triggade av värmen. Utplånade arter, hela ekosystem som påverkas. Varmare världshav, och därmed smältande isar, översvämningar, utslagna korallrevhungerkatastrof för de hundratals miljoner människor som har fisk som sin huvudsakliga proteinkälla.

Listan fortsätter, och den beskriver det arv som landar i knäet på dagens unga, och de som föds härnäst. Något som fredagens skolstrejk för klimatet, som samlade hundratusentals unga i 120 länder, i allra högsta grad betonade. Som klimataktivisten Greta Thunberg sa:

“Det är inte vi unga som skapat den här krisen. Vi strejkar för att ha en framtid och vi kommer att fortsätta.”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.