Tyck inte synd om miljöpartisterna

KRÄV ATT DE JOBBAR HÅRDARE Regeringen presenterade nyligen den största klimatbudgeten i svensk historia. Vi politiska kommentatorer beskrev de nära 13 miljömiljarderna som en eftergift för miljöpartisterna. Givetvis var det att förenkla politiken.

8 september 2016

Klimatbudgeten

Våra kommentarer kan vara ganska raljanta. Som när regeringen nyligen presenterade den största klimatbudgeten i svensk historia.

Vi beskrev de nära 13 miljömiljarderna som en eftergift till Miljöpartiet. En operation för att rädda de sargade miljö­partisterna. Ett pr-trick för att rädda dem kvar i regeringen. Vi politiska kommentatorer gör gärna så. Vi målar gärna upp regeringsarbetet som ett spel med vinnare och förlorare. Enligt vår logik har miljöpartisterna ­spelat så dåligt och förlorat så mycket att Stefan Löfven till slut var tvungen att rycka ut till deras undsättning.

Förtjänar att tas på större allvar

Med de nästan 13 miljarderna räddade han de gröna ministrarnas anseende och vi beskrev deras seger. Givetvis var det att förenkla politiken. Vi borde sluta med dessa tramsiga spelbeskrivningar. Politiken är viktigare än så. De nära 13 miljarderna i klimatinvesteringar förtjänar faktiskt att tas på större allvar.

För precis som Stefan Löfven sa på måndagens presskonferens kommer 2016 med all sannolikhet att bli det varmaste året någonsin. Just nu försöker tusentals brandmän att släcka skogsbränderna i Spanien och Portugal. Medeltemperaturerna i Sydeuropa ligger för närvarande på tio grader över genomsnittet. I Spanien och Portugal är det över 40 grader varmt.

Är inte några tröstpengar

I Storbritannien kulminerar värmen framåt helgen. I Daily Mail läser vi att engelsmännen just nu upplever den varmaste höstdagen på närmare 70 år.

I Kalifornien har fem års torka lett till svåra bränder. Bristen på vatten har även nått Sverige där tankbilar fått lösa den akuta situationen på Öland och Gotland i sommar. Klimatförändringarna accelererar och nu måste även vi som kommenterar ­politiken inse att klimatpengar inte är några tröstpengar. Det krävs stora insatser för att förhindra verkliga katastrofer. Det är utmärkt att klimatminister ­Isabella Lövin väljer att godkänna Parisavtalet ­utan att vänta på EU.

Sannerligen på tiden

Det är jättebra att det lokala klimat­arbetet får mer pengar till laddnings­stolpar och cykelbanor. Det är sannerligen på tiden att järnvägen får sina sex miljarder. Egentligen är det för lite, men det är i alla fall en början på ett fossilfritt transportnät och vi hoppas även att ­tågen kommer att gå i tid. Vi kan kritisera regeringen för att pengarna kommer för sent, det mesta av klimatmiljarderna betalas ut först under nästa mandatperiod. Kanske nådde inte miljöpartisterna ända fram i regeringsförhandlingarna, men nu skulle vi ju inte skriva mer om spelet. Tyck inte synd om miljöpartisterna, kräv i stället att de jobbar ännu hårdare för klimatet.

Följ ämnen i artikeln