Sex drönare nära att krocka med flygplan

Antalet farliga incidenter med drönare ökar i Sverige. Men med den nya forskningen kan det vara ett minne blott.

8 februari 2016. Drönare

Örnen attackerar blixtsnabbt, fångar drönaren och oskadliggör den.

Den holländska polisen testar just nu örnar i kampen mot oönskade drönare. Det kan handla om drönare som hotar flygtrafiken eller drönare som försetts med terrorvapen.

Polis och myndigheter över hela världen prövar olika metoder att fånga in farliga förar­lösa drönare. Man skjuter ner dem, fångar dem i nät eller som i Holland, skickar fåglar efter dem. Någon ordning måste det vara också i luften.

Otillåtna flygningar

Antalet farliga incidenter med drönare har ökat även i Sverige. Förra året inträffade 35 fall av otillåten flygning i närheten av flygplatserna Bromma, Arlanda, Säve och Norrköping. I sex av fallen var drönarna ­riktigt nära att krocka med flygplan.

– Det värsta som kan inträffa är en kollision mellan luftfartyg och drönare. Som tur är har vi inte hamnat där ännu, säger Brommas flygledningschef ­Anders Carlsson till SVT.

Vem som helst kan gå in på Clas Ohlson och köpa en drönare. Det finns vissa regler, de får inte flyga på högre höjd än 120 meter, föraren får inte vara länge bort än 500 meter. Det är förbjudet att flyga över rege­ringsbyggnader, försvars­anläggningar, fängelser, kärnkraftverk och nationalparker. Det är absolut förbjudet att flyga inom en flygplats kontrollzon, ändå händer det alltså vid upprepade tillfällen.

Sällan försäkrade

En lekfull stund kan få oanade konsekvenser. Att kortsluta en transformatorstation kan bli väldigt dyrt. Att stänga ner en flygplats kan kosta många miljoner. Än har ingen krävts på ­sådana belopp, men tålamodet tryter på flygplatserna.

Kommersiella drönare måste vara försäkrade, men vanliga hobbyvarianter är det sällan ­eftersom hemförsäkringen ­inte täcker drönarskador.

I Sverige finns i dag säkert 100 000 drönare och antalet kommer att öka. En helt ny ­infrastruktur måste byggas i luften.

– Jag brukar jämföra med ­internet, det är svårt att ens se alla möjligheter, säger Remi Vesvre på Transportstyrelsen.

Framtiden är snart här

Drönare används redan för komplicerade inspektioner av vindkraftverk och brofästen. Det finns drönare som kan ­dyka ner på djupt vatten för att fotografera oljeledningar. I fram­tiden kommer pizzan att levereras av drönare. Postpaketen kommer till din dörr. Bara fantasin sätter stopp.

Utvecklingen går superfort, drönare är ingen fluga. Snart kommer luften att vara full av ­förarlösa fordon och då måste ett helt nytt regelverk vara på plats.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln