Nu måste AF få göra sitt jobb

Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadspolitik handlar om att hjälpa arbetslösa till ett jobb. Det är en sak alla politiker faktiskt är eniga om, även om recepten förstås varierar.

Borgerliga partier skriver med växande energi ut lägre löner som lösningen på arbetslösheten, ett recept som regeringen inte tänker acceptera. I stället pratar Socialdemokrater om utbildning, praktik och olika typer av resursjobb, till avtalsenliga löner.

Den konflikten kommer att fortsätta att prägla svensk politik de närmaste åren.

Allt underligare uppgifter

Men arbetsmarknadspolitiken har också ett annat mål. Den ska underlätta för arbetsgivare att hitta den arbetskraft som behövs. Varje år görs faktiskt 1,4 miljoner rekryteringar.

I stället för att hjälpa till med rekrytering av personal har Arbetsförmedlingen det senaste årtiondet fått allt fler och allt underligare uppgifter.

Under de borgerliga regeringsåren plågades Arbetsförmedlingen dessutom av detaljstyrning som i praktiken ofta gjorde uppdraget omöjligt.

Därför är det inte så konstigt att de borgerliga partierna gärna ser att arbetsförmedlingsuppdraget lämnas ut på privat entreprenad.

För den som tror på arbetsmarknadspolitiken, och som tror att den kan rusta människor för att ta de jobb som måste göras, är det förstås ingen lösning.

Det behövs en nystart

I dag tillsätter regeringen en utredare för att se över Arbetsförmedlingens uppdrag och statens ansvar. Det berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i går.

Uppdraget går till fackförbundet Unionens tidigare ordförande Cecilia Fahlberg. Hennes uppgift blir bland annat att se över hur Arbetsförmedlingen ska styras och hur samarbetet med andra samhällsfunktioner kan stärkas.

Efter Borg, Littorin och Svantesson behövde arbetsmarknadspolitiken en nystart som nu har börjat. Cecilia Fahlbergs uppdrag blir att bidra till det arbetet.