Utan billiga bostäder blir fler barn hemlösa

Familjer tvingas till svartkontrakt

Nu ökar återigen antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder. Efter flera års nedgång bröts den positiva trenden förra året. Kronofogdens statistik visar att 448 barn drabbats i samband med 247 vräkningar under 2018.
– Jag kräks varje dag och gråter i duschen för att barnen inte ska förstå, berättade en mamma i Västsverige som intervjuades strax före jul i Aftonbladets granskande tv-program 200 sekunder.
Hon och hennes familj blev hemlösa i slutet av oktober förra året. Fyra obetalda hyresräkningar och en skuld på knappt 20 000 kronor räckte för att de skulle stå hemlösa. Mamman beskrev en skuld och skam som är svår att hantera och barn som mår dåligt.

Svarta hyresmarknaden blomstrar

Senast i går visade också en rapport från BRÅ hur en otrygg hemmiljö och hemlöshet är vanliga gemensamma nämnare bland unga kriminella.
Det är alltså inte bara medmänskligt katastrofalt att vräka barnfamiljer från sina bostäder. Det är också kortsiktigt tänkt rent samhällsekonomiskt.
Trots att Sverige har haft en nollvision för vräkningar av barnfamiljer sedan 2007 har ingen regering hittills levt upp till målet.

Snitthyran för andrahandsuthyrningar i landet är 50 procent högre än förstahandshyran.

En av orsakerna till att värkningarna av barnfamiljer återigen ökar kan vara den olovliga andrahandsuthyrningen, enligt Kronofogden. Myndigheten varnar för att den olagliga handeln med hyresrätter är ett växande samhällsproblem som ofta drabbar just barnfamiljer, men även andra utsatta grupper som nyanlända.
Enligt Stockholms Handelskammare har var femte stockholmare i åldern 18-29 år köpt ett svartkontrakt, eller känner någon som har gjort det, de senaste två åren. Men problemet finns i såväl storstäder som andra städer med stor inflyttning.
Få lediga hyreslägenheter, lång bostadskö och skärpta lånekrav hos bankerna har fått den svarta bostadsmarknaden att blomstra. Och där finns stora pengar att tjäna.

Skärpt lagstiftning otillräckligt

Snitthyran för andrahandsuthyrningar i landet är 50 procent högre än förstahandshyran. I Stockholm kan andrahandshyran för en etta vara dubbelt så hög. Förutom att överhyror är vanliga innebär svartkontrakt också en mycket osäker boendesituation. Från en dag till en annan kan personen tvingas flytta eftersom man inte har någon juridisk rätt till bostaden.
I Januariavtalet utlovas hårdare tag mot den svarta hyresmarknaden. De rödgröna har tyvärr kompromissat bort sitt tidigare vallöfte om att göra det brottsligt att hyra ut lägenheter till ockerhyror. Däremot ska straffen höjas vid försäljning och köp av svartkontrakt, även om den nya lagstiftningen inte kommer på plats förrän i juli 2022.
Att ha en bostad är faktiskt en mänsklig rättighet. Skärpt lagstiftning kring svarta kontrakt i all ära, men det måste framför allt byggas billigare bostäder så att alla får en egen bostad.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.