Publicerad 2019-01-27
Sveriges dyraste grillkol tillverkas i en liten by i norra Tornedalen. Kunderna är till 95 procent kräsna restauranger som vill ha det allra bästa – rent grillkol av högsta kvalitet som är nästan rökfritt, rapporterar Dagens Industri.
– Just nu har vi tolv michelinstjärnor bland kunderna, säger en av ägarna till företaget Kolektivet till DI.
Verksamheten ligger mer exakt i Kurkkio i västra Pajala kommun och började som en hobby. Bröderna Hans L Olofsson och Pär Sjölander Olofsson tänkte till om vad man skulle göra med skogsfastigheten man tagit över.
Bröderna sågade turism och vedtillverkning. Men en artikel om att nästan all grillkol i Sverige importerades bet sig däremot kvar. Det enda bröderna inte räknat med var kolsuget hos kunderna, som visat sig vara betydligt större än tillgången.
Nu planerar man att utöka – inklusive information om exakt var trädet stod som kolats. Att producera både en ännu mer exklusiv och en lite enklare variant av kol står också på listan.
Processen i Kolektivet tar tre dagar och innebär i korthet att björkved hettas upp till mer än 600 grader och omvandlas till träkol. Hemligheten är inte bara hög temperatur utan också den sega trögväxande björken i norr.