Invasiva arter oroar i Skåne – så ska de stoppas

Publicerad 2019-01-18

Mink hör till de arter som inte är anpassade till svensk natur och klassats som invasiv. Den lever i vattennära områden och jagar bland annat sjöfågel. Det stora hotet gäller tordmule och tobisgrissla där hela kolonier kan utrotas av en mink.

En rad kommuner i sydöstra Skåne har beslutat samarbeta för att mer effektivt kunna bekämpa det som kallas främmande invasiva arter. Kommunerna Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn har en pågående gemensam förstudie för att ta reda på hur bekämpningen ska gå till, rapporterar P4 Malmöhus.

Bakgrunden är att främmande arter kan orsaka stora problem för inhemska växter och djur och för hela ekosystem, i värsta fall även för samhället. Exempel på växter som klassats som invasiva är gul skunkkalla, sjögull, parkslide, vattenpest, jätteloka, vresros och lupin.

Bland djur så har suget efter exotiska husdjur gjort att det numera finns både ekorrar, fåglar och reptiler, främst sköldpaddor, som blir ett allvarligt problem i det fria.

På listan invasiva djur finns också bland annat mink, mördarsnigel, mårdhund, signalkräfta och ullhandskrabba.

En informationsträff har redan hållits i Kivik och kommunerna efterlyser nu synpunkter från invånarna om vilka arter som bör prioriteras i bekämpningen.

Sedan tidigare har Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten tagit fram handlingsplaner för att stoppa etablering och spridning av främmande arter.

LÄS VIDARE