Kycklinggryta – lättlagad, snabb och supergod

Foto: Nina Kindbro
Enkel kycklinggryta med goda smaker.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kycklinggryta – kyckling går att variera på många olika sätt. Här är strimlad kycklingfilé i krämig gräddsås med milda smaker.

Kycklinggryta – enkel och god i krämig sås

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: cirka 20 minuter

  • 3–4 kycklingfiléer

  • 1 msk olja

  • 1 gul lök

  • 1 msk vetemjöl

  • 1 tärning kycklingbuljong

  • 1 tsk finkornig senap

  • 1 tsk balsamvinäger (eller honung)

  • 1 tsk kinesisk soja

  • 2 dl grädde

  • 1–2 dl vatten

  • 1 klyfta vitlök

  • salt

  • peppar

Gör så här

  1. Strimla kycklingen.

  2. Värm olja i en stekpanna och bryn kycklingen så den får fin färg. Salta och peppra.

  3. Finhacka löken och låt den fräsa med i pannan, tillsätt lite mer olja om det behövs.

  4. Strö över vetemjölet, smula i buljongtärningen och tillsätt senap, balsamvinäger och soja.

  5. Häll i grädden och rör runt så att allt blandas väl, häll i 1 deciliter vatten. Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 5–10 minuter tills kycklingen är genomstekt och såsen gottat till sig. Späd med lite mer vatten om såsen blir för tjock.

  6. Riv ner vitlöken precis innan grytan är klar så får du en fräsch och pigg smak av vitlök.

  7. Dra med stekspaden längs kantens insida på pannan, det är där smakerna sitter och det vill du inte missa, rör ner i såsen.

  8. Servera med kokt ris och en fräsch sallad, gärna med majs och strimlade sockerärtor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Såser