Så lagar du mustig köttgryta med högrev

3,6 (14 röster)

avNina Kindbro

Foto: Thinkstock
Mustig köttgryta – mättande och gott.

En riktigt mustig köttgryta är nog bland de godaste man kan äta. Särskilt om den puttrat på spisen flera timmar och spridit aptitretande dofter i hela hemmet. Rökt paprika och öl ger djup i smaken och balsamvinäger bidrar med fräsch syra. Kabanoss och syltlök ger grytan extra krydda och krisp.

Mustig köttgryta med högrev

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 20 minuter Tillagningstid: 2,5–3 timmar

Ingredienser:

  • 500 g högrev

  • olja (till stekning)

  • 4 schalottenlökar

  • 2 paprikor i olika färger

  • 4 pressade vitlöksklyftor

  • 2–3 lagerblad

  • 2 tsk paprikapulver, gärna rökt

  • 3 msk kalvfond

  • 3 dl vatten

  • 2 dl mörkt öl eller porter

  • 0,5 msk balsamvinäger

  • 6 medelstora potatisar

  • 2 kabanosser eller annan kryddig korv

  • 3 msk tomatpuré

  • salt

  • peppar

  • 1 dl syltlök

  • färsk timjan eller persilja

Gör så här:

  1. Tärna högreven i ca 4 cm stora bitar. Bryn köttet i olja i en stor gryta.

  2. Skala löken och skär den och paprikan i grova bitar. När köttet fått fin färg lägger du ner lök och vitlök och svettar tills löken är genomskinlig.

  3. Tillsätt hälften av paprikan och stek i cirka 5 minuter till . När paprikan börjat få lite färg, tillsätt paprikapulver, lagerblad, kalvfond, öl, balsamvinäger och vatten (så det täcker köttet). Låt sedan puttra på låg värme under lock i cirka 1,5–2 timmar.

  4. Skala och tärna potatisen grovt och skiva kabanossen. Tillsätt potatis, kabanoss, tomatpuré och resten av paprikan. Rör om ordentligt och låt sjuda i ca 30 minuter till.

  5. Häll av spadet från syltlöken och lägg ner i grytan.

  6. Smaka av med salt och peppar.

  7. Toppa med lite färsk timjan eller persilja.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept