Surt sa räven, men att pickla rönnbär är enkelt. Ett incitament kan vara att de är fullmatade med C-vitamin och antioxidanter. Längst ned hittar du receptet på inläggningen från Frallans matblogg.
Traditionen säger att man ska plocka rönnbären efter den första frosten, för då minskar syran något. Men Fredrik Rosell konstaterar att man även kan stoppa dem i frysen ett dygn. Kocken är ett stort fan av det inlagda bäret, som faktiskt passar till ganska mycket.
– Det kan ersätta de rårörda lingonen till köttbullarna, men rönnbären fungerar även utmärkt där man brukar ha syltlök som tillbehör, exempelvis till mustiga grytor, säger Fredrik Rosell.
Den perfekta rätten
Han har byggt en helt rätt kring tillbehöret, som du ser receptet på nedan. Trattkantareller och rotselleripuré passar som hand i handske, och rönnbärens friska syra är en perfekt kontrast.
Fredrik använder en gräddsifon för att få en riktigt luftig puré, men du kan pressa potatisen och sedan jobba med elvispen. Ett sätt att få den ännu slätare är att trycka potatisen genom en finmaskig sil efter pressningen. Genom att koka ned grädden till hälften får du en ännu godare puré.
– Man måste inte göra det, med när man reducerar grädde får den en annan nötighet med en kolakaraktär som är riktigt god, säger Fredrik Rosell.