Läckert, lätt och somrigt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-09

Unna dig en härlig efterrätt

Får du dåligt samvete när du äter dessert? Sluta genast upp med det.

Du är värd en smaskig efterrätt. Och väljer du en av Cathrine Schücks godsaker är den dessutom full med nyttigheter.

Namn: Cahtrine Schück.

Ålder: 50.

Bor: Stockholm.

Yrke: Kostrådgivare med KBT-inriktning (kognitiv beteendeterapi), matskribent, kokboksförfattare.

Familj: Sonen Ian, 20, och make Mikael med bonusbarn.

Sommarfavorit: Den är superenkel. Vispad grädde, lemon curd, ett par maränger och massor av jordgubbar. Varva i snygga glas. Inte ett dugg GI-mässigt, men ack så gott?… Raspa gärna lite lime på toppen för extra syra.

Recept: Catherine Schück

Foto: Martin Cederblad

Samtliga bilder och recept ur boken "Scücks sunda söta" (Fitnessförlaget).

Blåbärssmoothie med yofu

Tid: 5 min

Allt som smakar vanilj – sojayoghurt med vaniljsmak eller vanlig vaniljyoghurt eller vaniljkesella – passar så bra ihop med blåbär.

Jag använder en hel del färska blåbär, vilket kanske kan tyckas lite slösaktigt när de små askarna ibland kostar 30?–40 kronor. Men funderar man på allt jag INTE äter i form av chips och annat skräp så känns det ändå som om jag sparar, eftersom jag vinner i form av livskvalitet, hälsa och glädje!

1 portion

1 dl sojadryck eller sojayoghurt med vanilj, yofu

1 dl naturell yoghurt

1 dl blåbär

1 tsk linfröolja

1 msk krossade linfrön eller psylliumfrön eller 0,5 dl bovete- eller dinkelflingor

Torkad frukt, till exempel aprikoser

Sesamfrön

Färsk mynta

Gör så här:

1. Mixa alltsammans till en slät smoothie.

2. Drick direkt eller låt stå en stund om du vill ha din smoothie tjockare i konsistensen.

Fjäderlätt chokladkaka

Tid: 50 min

Detta är motsatsen till de tunga, mäktiga tryffeltårtorna. Denna kaka är verkligen fjäderlätt och man kan äta en stor bit utan att vare sig få dåligt samvete eller känna sig proppmätt.

8–10 bitar

3 ägg

2 dl råsocker

1 dl dinkelmjöl

0,5 tsk bakpulver

0,75 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

250 g mager kesella

Smör och dinkelflingor till formen

Yoghurt, honung och rivet limeskal

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ihop med äggsmeten och rör ned kesella.

3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.

5. Låt svalna och servera med lite naturell yoghurt smaksatt med honung och rivet skal av lime.

Fruktte med färska bär och citronmeliss

Tid: 30 minuter

Jag brygger gärna ett hallon- eller jordgubbste. Botanisera i din hälsokostbutik så hittar du flera ljuvliga sorter. Annars går ett helt vanligt fruktte utmärkt.

4 portioner

4–5 dl vatten

2 påsar te

2 dl färska eller frysta jordgubbar

1 äpple, 1 päron eller en bit melon

1 granatäpple

Citronmeliss

Gör så här:

1. Koka upp vattnet och häll det över tepåsarna. Låt teet svalna med påsarna i.

2. Skär frukten i bitar eller små fina tärningar.

3. Skär itu granatäpplet och pilla ut kärnor och fruktkött. Ta vara på all fruktsaft och häll det i teet.

4. Slå det svala teet över frukten och servera alltsammans kallt. Garnera med citronmeliss.

Browniemuffins med nötter

Tid: 35 minuter

Baka browniesmeten i stora muffinsformar som omväxling.

Lägg på lite choklad och garnera med allt gott du gillar!

6 stora muffins eller 12 mindre

25 g smör

150 g mörk choklad, minst

70 procents kakaohalt

2 ägg

2,5 dl strösocker eller råsocker

2,5 dl dinkelmjöl

0,5 tsk bakpulver

1 dl hackade pekannötter

100 g mörk choklad

Mandel, hasselnötter, pekannötter, solroskärnor, pumpakärnor, granatäpplekärnor till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda smör och choklad bruten i mindre bitar i en kastrull på mycket svag värme och rör om tills blandningen är mjuk.

3. Vispa ägg och socker ordentligt tills smeten är tjock och ljust gul.

4. Blanda ned chokladsmet, mjöl, bakpulver och pekannötter och häll smeten i muffinsformar.

5. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter eller tills kakorna är klara.

6. Direkt efter gräddningen gör du så här: Lägg på en bit choklad, som får smälta. Pensla eventuellt ut den över hela ytan. Strö över hackade nötter och kärnor efter behag.