Baka fram juldoften!

Uppdaterad 2019-01-24 | Publicerad 2008-11-28

Samla vännerna och baka tillsammans.

Doften av nybakat är ett snabbt recept på julstämning.

Här har tomtemor Victoria Nyström samlat några väninnor och små pysslingar i sitt torp för att baka in julmånaden.

Victoria Nyström i Lindome gillar verkligen att fira jul. En eftermiddag några veckor innan julafton bjuder hon hem sina väninnor för att julbaka tillsammans.

Maria Lorenz och Pernilla Åsberg tar med sig ingredienser och sedan sätter de igång hemma i Victorias mysiga kök. I år får Victorias äldsta dotter Siri och Pernillas son Malte hjälpa till på ett hörn medan minstingarna Nora och Alva får titta på.

Läs mer om adventfester och julstök här:

Fler recept

Julbaka härliga
saffransbullar

Mandelmassa- och fikonkaka

Ger cirka 16 bitar.

Du behöver:

200 g torkade fikon

0,5 dl konjak

200 g smör eller margarin, rumstempererat

1,5 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g mandelmassa, grovriven

3 ägg

2 dl gräddfil

GARNERING:

100 g mörk choklad (t ex Marabou)

2 tsk smör eller margarin

Mandelspån

Röda cocktailbär

Gör så här:

1. Skär av skaften på fikonen och släng skaften. Dela resten i riktigt små bitar.

2. Lägg fikon och konjak i ett trångt kärl och låt dra i 30 minuter. Rör då och då så att alla fikonbitar tar smak av konjaken.

3. Rör ihop smör och socker i en bunke, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål. Tillsätt fikon (tillsammans med konjaken), mandelmassa, vetemjölblandningen, ägg och gräddfil till socker- och smörblandningen. Rör så att allt blir precis blandat.

4. Bred ut smeten i en smord och bröad 1,5-liters sockerkaksform. Grädda kakan i cirka 50 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper.

5. Smält choklad och smör över vattenbad eller på låg effekt i micron. Bred chokladen över kakan. Garnera med mandelspån och cocktailbär.

Victorias saffransbullar

48 bullar.

Du behöver:

1 pkt jäst för söta degar

150 g margarin

5 dl mjölk

1 pkt saffran

1 sockerbit

1 dl strösocker

1 msk konjak (kan uteslutas)

0,5 tsk salt

Cirka 14 dl vetemjöl

FYLLNING:

2 dl hasselnötter

2 dl socker

100 g margarin

GARNERING:

Ägg att pensla med

Hasselnötter, hackade

Pärlsocker

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Tillsätt lite av degvätskan till jästen och rör så att jästen löser sig. Rör ner resten av degvätskan.

3. Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel (det går lättare om man har en sockerbit). Tillsätt saffran, strösocker, konjak, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.

4. Fyllningen: mal nötterna och blanda dem med socker och margarin i en bunke.

5. Ta upp degen och knåda den en stund på bakbordet. Dela degen och kavla ut varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen över hela plattan. Rulla ihop degen till en rulltårta (om du rullar hårt blir bullarna snyggare). Skär rulltårtan i 24 bitar. Gör likadant med resten av degen.

6. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

7. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackade hasselnötter och pärlsocker. Grädda bullarna i cirka 10 minuter i 225 grader.

Kokostoppar med julsmak

30 kakor

Du behöver:

50 g margarin

2 ägg

1,5 dl strösocker

200 g kokosflingor

1 apelsin, tvättad

GARNERING:

100 g mörk choklad (t ex Marabou)

2 tsk margarin

Gör så här:

1. Smält margarinet i en kastrull och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker i en bunke. Tillsätt det avsvalnade fettet och kokosflingorna.

3. Riv apelsinskalet fint på rivjärn. Rör ner i smeten tills allt blandar sig och låt smeten svälla i 10 minuter.

4. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Ta två teskedar till hjälp. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10 minuter i 175 grader. Låt dem svalna.

5. Dela chokladen i bitar och lägg i en djup tallrik. Smält chokladen tillsammans med margarinet över vattenbad eller på låg effekt i micron. Ringla chokladen över kokostopparna och låt dem svalna på ett bakplåtspapper.

Tryffelkakor med smak av lime

30 kakor

Du behöver:

30 släta eller veckade bakformar av aluminium

3 dl vetemjöl

0,75 dl maizenamjöl

0,5 dl florsocker

0,5 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

150 g smör eller margarin,

i bitar

1,5 dl vispgrädde

3–4 msk lime, pressad

225 g vit choklad

Florsocker för garnering

Gör så här:

1. Smörj formarna med smör eller margarin.

2. Blanda vetemjöl, maizena, florsocker, sirap, vaniljsocker och smör till en deg. Rulla ut och dela degen i 30 bitar.

3. Tryck ut varje bit i en form. Grädda kakorna i cirka 8–10 minuter i 175 grader. De ska få lite färg. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från sina formar.

4. Värm grädde, lime och vit choklad i en kastrull. Ta den lilla mängden lime först, om du vill ha mer limesmak – ta i mer. Låt smeten svalna något.

5. Fyll kakorna med smeten. Låt kakorna svalna. Pudra över florsocker vid serveringstillfället.

Dadel- och jordnötsbollar

När man mixar dadlar av bra kvalitet framträder en fin kolasmak. De här godisarna är mycket goda och passar jättebra i juletid. De är godast kylskåpskalla.

36 bollar

Du behöver:

400 g färska dadlar

(gärna sådana som säljs i lösvikt)

4 dl salta jordnötter


Gör så här:

1. Kärna ur dadlarna.

2. Kör dadlar och jordnötter i en matberedare. Rulla till cirka 36 stycken bollar. Ställ bollarna kallt tills det är dags att äta.