Baka hamburgerbröd - eller piffa till köpt

Foto: BJÖRN LINDAHL
Bästa brödet till hamburgaren.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Brödet bör inte bara vara en förpackning att stoppa burgaren emellan.
Vill du inte baka själv finns det gott om brioche-, surdegs- och kraftigare hamburgerbröd att välja bland. Välj ett bröd som smakar gott, som är tillräckligt salt och som ger lite tuggmotstånd.
Rosta gärna brödhalvorna hastigt innan du monterar burgaren så får du lite gratis krispighet.

Hamburgerbröd

Om du inte vill, eller saknar möjlighet, att använda surdeg, öka mängden jäst till 75 gram och slopa surdegen helt.

Ca 16–20 stycken

Ingredienser:

5 dl mjölk

100 g vetesurdeg

25 g jäst

Cirka 12 dl vetemjöl

10–12 g havssalt (cirka 2 tsk)

50 g smör

Eventuellt ett uppvispat ägg och sesamfrön som garnering

Gör så här:

1. Mät upp mjölk (den behöver inte värmas) och surdeg i en bunke, gärna en degbunke som används till hushållsmaskin. Smula i jästen och tillsätt mjöl och salt. Hacka upp smöret i bitar och lägg i bunken.

2. Kör degen i en hushållsmaskin (typ assistent) i 10 minuter, eller knåda degen för hand minst dubbla tiden. Degen ska bli lite seg och smidig och hålla ihop ordentligt. Tillsätt ytterligare lite mjöl om det behövs.

3. När degen är färdigknådad, låt den jäsa i cirka 35–40 minuter i bunken.

4. Ta upp degen och dela den i önskat antal bitar, beroende på hur stora hamburgerbröd du vill ha. 16 bitar ger stora hamburgerbröd, 20 bitar lite mindre. Mjöla händerna och forma varje bit till en platt (cirka centimeter tjock), rund kaka.

5. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk tills de har blivit dubbelt så tjocka, på höjden alltså. Det tar cirka 1 ½–2 timmar beroende på kraften i surdegen.

6. Om du vill ha bröd med sesamfrön, pensla de färdigjästa bröden med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Ställ in plåtarna i ugnen, 225 grader, eller 200 grader i varmluftsugn, och grädda i cirka 7–8 minuter, tills bröden är gyllene och vackra. Ta ut och låt svalna på galler under hand-duk.

7. Bröden är färdiga att användas så fort de har svalnat något, men det går också utmärkt att frysa dem. Lägg dem i plastpåsar när de fortfarande är lite ljumma, knyt ihop påsen och lägg i frysen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept