Fira semmeldagen med våra godaste semlor

Publisert:

Den 13 februari 2024 infaller den efterlängtade Semmeldagen, även kallad fettisdagen, bjuder in till firande av Sveriges kanske mest älskade bakverk - semlan. En symbol för svensk fikakultur.
Men vad gör denna dag så unik, och hur kan du skapa dina egna utsökta semlor hemma?
Upptäck semlans historia, tipsen och recepten för att baka de perfekta semlorna.

Semlor dukas fram under dagen

När firas semmeldagen?

Semmeldagen, även kallad fettisdagen, är en kristen tradition som inträffar sju veckor före påsk. Dagen är den sista i fastlagen före fastan. Historiskt sett skulle man denna dag passa på att äta riktigt ordentligt för att vara rejält rustad inför den kommande påskfastan.

Semmeldagen firas kommande år:

  • 4:e mars 2025.
  • 17 februari 2026
  • 9 februari 2027.

Enligt en undersökning från Sveriges bagare och konditorer äter svenskarna omkring 5 miljoner semlor på semlans egna dag – inte illa!

Semlor – ett bakverk med rik historia och smakrika traditioner

Semlan, känt som en svensk delikatess, har en lång och fascinerande historia. Dess nuvarande form, som vi känner till den sedan början av 1900-talet, är en modern tolkning av hetväggen – ett bakverk från 1700-talet. Denna tidiga version av semlan var en bulle fylld med mandelmassa, ofta smaksatt med kummin, och serverades i en skål med varm mjölk.

Mjöl, socker och grädde var ransonerat under andra världskriget och avskaffades i början på 1950-talet och ätandet av semlor ökade. Fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på kaféer och konditorier.

Semlans utseende och innehåll varierar beroende på var i Sverige eller i närliggande länder den avnjuts.

I Skåne och andra delar av Sverige säger man ”fastlagsbulle” och i Finland äter man den vanligen med hallonsylt istället för mandelmassa. I Norge och Danmark kallas den för ”fastelavnsbolle” och innehåller den ofta sylt, choklad eller vaniljkräm.

Semlor på fettisdagen

Varför heter det fettisdagen?

Namnet fettisdagen har funnits sedan 1594. Ordet är en sammanslagning av ”fet” och ”tisdag” och syftar till all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Namnet semla kommer däremot från tyskans ”semel” och latinets ”simila” vilket betyder fint vetemjöl.

Anledningen till att semlan tidigare ansågs som så lyxig var att det under bondesamhället var väldigt ovanligt med vitt mjöl, socker och att äta vispad grädde.

Baka din egen semla – enkelt och roligt

En klassisk semla är som ett bakverkens kinderägg, tre saker på en gång – en luftig vetebulle, fluffigt vispad grädde och en skönt len fyllning av mandel. Och allra godast blir de kanske hemmagjorda.

Här har vi samlat våra 9 bästa recept på semlor.

Bjud på hemgjord originalsemla
(49)

Bjud på hemgjord originalsemla

– Ett traditionellt semmelrecept som följer svensk baktradition. Perfekta, fluffiga bullar fyllda med mandelmassa och grädde.

Baka supersnabba semlor och lär dig saxknepet
(121)

Baka supersnabba semlor och lär dig saxknepet

– Ett enkelt och snabbt sätt att njuta av semlor. Ett perfekt recept när du vill ha färska semlor utan att vänta.

Veganska semlor – fluffiga och goda
(45)

Veganska semlor – fluffiga och goda

– Dessa semlor är helt veganska, med ingredienser som passar en vegansk kost. Ett hälsosamt och gott alternativ för alla.

Så bakar du Tareq Taylors goda minisemlor
(202)

Så bakar du Tareq Taylors goda minisemlor

– Tareq Taylors specialrecept på minisemlor. Perfekta små munsbitar, idealiska för fester eller som en söt överraskning. Slår du antalet Taylor mumsar i sig?

Semlor i långpanna – många och goda
(26)

Semlor i långpanna – många och goda

– Ett unikt sätt att baka semlor är i en långpanna. Perfekt för större samlingar, enkelt att göra och mer för alla.

Pizzasemlor
(148)

Pizzasemlor

– En rolig twist på traditionella semlor, kombinerar utseendet som en liten pizza med den söta semlan. Ett spännande experiment i köket.

Nyttig semla – grötsemla
(29)

Nyttig semla – grötsemla

– Ett recept på semlor med ett hälsosammare upplägg. Perfekt för de som vill njuta av semlor utan att kompromissa med sin diet.

Roy Fares kanelbullesemla
(6)

Roy Fares kanelbullesem­la

– Roy Fares unika skapelse som kombinerar kanelbulle och semla i en. En riktig populär variant på traditionell semla.

Lyxig semla med choklad och kolasås
(56)

Lyxig semla med choklad och kolasås

– En lyxig variant av semlan, toppad med choklad och kolasås för en extra rik och dekadent smakupplevelse.

Andra varianter på semlor

Det har kommit och gått en del annorlunda ”semlor” genom åren - vissa mer populära än andra.

Minns ni exempelvis korv med bröd-semlan? Här är några andra spexiga och minnesvärda varianter:

  • Semmelwrappen - som Tössebageriet i Stockholm började med 2015 blev snabbt en succé. Den innehåller lika mycket grädde, bröd och mandelmassa som vanligt men brödet är tunt utkavlat.
  • Croissant-semlan. Det här är precis som det låter, mandelmassa och grädde i en klassisk croissant.
  • Semoothien. En semla mixad med varm mjölk till en smoothie.
  • Semmelkladdkakan - lika god och lättbakat som kladdkaka - men lite kladdigare och härligare.
  • Nachossemla. Det här är stjärnkonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungbers specialitet. Vetedegen med kardemumma kavlas tunt och gräddas knaprig och de söta nachochipsen dippas sedan i grädde och mandelmassa.
  • Semlos med friterad deg. En blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppas med en havrevisp.