Foto: Jonas Melcherson

Chili smaksatt med läsk – årets rätt!

Bli först med att rösta!

Tjejtrio blev vinnare i årets hemmakock

Blanda lite Coca cola i chilin, toppa med rostade tomater och krispiga dinkelchips.

Voilà! Där har du vinnarbidraget i Tastelines tävling om årets hemma-kock!

Tre glada vinnare. Från vänster Lena Scott, Dagmar Thylander, Anne Skoogh.

Det blev inte bara en vinnarkock i 2008 års upplaga av årets hemmakock. Det blev tre. Med sin synnerligen ovanliga Stockholmschili spetsad med bubblande Coca cola tog de tre Stockholmstjejerna Lena Scott, Dagmar Thylander och Anne Skoogh hem första priset i Tastelines årliga tävling.

Årets tema var att förnya söndagsmiddagen och ett krav var att receptets huvudingrediens var svenskt framdelskött från nöt.

”Lyft smaken”

Vinnarnas moderna Stockholmschili bräckte rätter som skav med messmör och högrev med jordärtskockgnocchi.

Juryns motivering var översvallande, med kommentarer som att bidraget ”tagit väl vara på råvarorna och på ett inspirerat sätt lyft smak och konsistens till en hög nivå”.

Testade inte först

Men trots den lyckade kombinationen var tävlingsbidraget minst sagt en chansning.

– Receptet hittade vi på utifrån saker vi gillar, men vi provade aldrig receptet förrän vi hade skickat in det till tävlingen, säger Dagmar Thylander.

Dinkelchipsen är en variant på ett amerikanskt kexrecept och resten är rent påhitt från de tre kockarnas sida.

Dags för kokbok

– Chilin är väldigt enkel att göra och det var också tanken bakom receptet eftersom Tasteline ville att man skulle komma på den nya söndagsmiddagen. Med vårt recept går det att laga en jättegod middag utan speciella kunskaper. Chilin sköter sig själv på spisen och man kan göra annat under tiden, säger Dagmar.

Nu ska trion skriva en egen kokbok tillsammans.

–?När vi vann bestämde vi oss för att jobba fram en kokbok på ungefär samma tema – god och vällagad mat som alla kan lyckas med: säkra kort i köket, helt enkelt, säger Anne Skoogh.

Stockholmschili med ugnstorkade tomater och dinkelchips

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Stockholmschili

  • 1 kg högrev, i stora tärningar
  • 500 g fläskfärs
  • 2 gula lökar, mellanstora (i tunna halvmånar)
  • salt och peppar
  • matolja
  • 4 vitlöksklyftor, stora (grovhackade)
  • 2 röda chilifrukter, stora (finhackade)
  • 5 dl coca-cola
  • 3 msk ancho chilipulver
  • 3 msk chipotle chilipulver
  • 3 msk spiskummin
  • majsstärkelse, valfritt
  • Ugnstorkade tomater

  • 6 plommontomtater, väldigt mogna
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk rökt salt
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk råsocker
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • Dinkelchips

  • 3.5 dl dinkelmjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk torrjäst
  • 1 msk socker
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vatten, varmt
  • cayennepeppar
  • havssalt, eller andra kryddor

Gör så här

avPetra Weiss

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

MER OM MAT & DRYCK