Kardemummakaka – himmelskt god

Foto: Lisa Höök
Kardemummakakan doftar ljuvligt.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

En bit kardemummakaka gör gott för själen

Kardemummakaka – en himmelskt god kaka som går att variera efter tillgång till bär. Recept ur kokboken Maten, livet och samtalen runt köksbordet av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Fråga oss inte hur många gånger vi bakat den här kakan. Nej, den är ingen hälsokur men som dietisten Amy brukar säga: ”Det handlar om mängden. Alltid om mängden.” En bit av denna himmelskt goda kaka är en hälsokur för själen. Kardemumman kombinerad med syrliga bär och söt banan är en oslagbar kombination.

Kardemummakaka

Antal: 10–12 bitar Tid: 60 minuter

Ingredienser:

  • 100 g rumsvarmt smör

  • 3 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 1,5 dl mjölk

  • 1 dl turkisk yoghurt

  • 5 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 msk kardemumma

  • 1 krm salt

  • 1 banan

  • 1 dl röda vinbär (eller andra syrliga bär, hallon fungerar bra)

  • smör och råsocker till formen, samt någon matsked råsocker att strö över kakan

Garnering:

  • bär

  • florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Rör i mjölk och yoghurt.

  3. Blanda alla torra ingredienser för sig och häll ner dem i smeten.

  4. Smörj formen (cirka 25 cm i diameter) med smör och bröa med råsocker.

  5. Häll halva smeten i formen, skiva därefter över bananen och strö på vinbären. Häll över resterande smet, som alltså täcker bananskivor och vinbär, och avsluta med att strö över råsocker.

  6. Grädda i ugnens nedre del cirka 45 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning

Hallon