GI-middag på 20 minuter

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2008-03-31

Gott och nyttigt för barn och vuxna

Det behöver inte ta tid att laga välgjord mat.

Fråga bara kostrådgivaren Ulrika Davidsson som tillsammans med sina barn skapat en kokbok med 20-minuters­recept för hela familjen.

– Jag vill inspirera människor i min situation. Många barnföräldrar tror att det behöver ta sån tid att laga mat, men lär man sig de rätta knepen kan man klara det på 20 minuter, säger Ulrika Davidsson.

Med 100 gi-inspirerade recept på tre olika teman, svenskt, asiatiskt och grekiskt, vill hon illustrera att vem som helst kan laga mat och att det går att avsätta tid för matlagning trots den stressiga vardagen.

– Den första reaktionen många har är, ”jag kan inte laga mat”. Klart du inte kan om du inte försöker! Det gäller att testa sig fram och bli varm i kläderna.

Ulrika tycker det är viktigt att barnen är med i matlagningsprocessen och försöker eliminera den klassiska frasen ”barn, nu är det mat!”. Hon slår dessutom hål på myten att all snabbmat är dålig snabbmat.

– Det är en himla skillnad på att göra egna hamburgare och köpa direkt i affär. Samma sak gäller till exempel fiskpinnar som knappt innehåller någon fisk när man köper ute.

Recept: Ulrika Davidsson

Foto: ICA Bokförlag

Recepten är hämtade ur boken Ulrikas bästa GI-mat (ICA Bokförlag)

Lövbiffskebab med vitlöksdressing

4 portioner

400 g lövbiff

smör

2 tsk spiskummin

1 krm chilipulver

salt och svartpeppar

salladsblad

2 tomater

2 morötter

ajvar relish

Vitlöksdressing:

2 dl naturell yoghurt

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk torkad oregano

salt och peppar

Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Gör så här:

1. Strimla lövbiffen, bryn i smör tillsammans med spiskummin och chilipulver i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

2. Fyll pitabröden med sallad, skivad tomat, morotsstavar och lövbiff.

3. Servera med vitlöksdressing och en klick ajvar relish.

Halloumispett

Cirka 25 stycken

Ett trevligt tilltugg som passar som en liten förrätt.

2 paket halloumiost (à 250 g)

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

1 rödlök

2 msk olivolja

svartpeppar

Ev. flingsalt

träspett

färsk timjan eller bladpersilja

Gör så här:

1. Skär upp halloumi, paprika och lök.

2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek bitarna runt om.

3. Strö på svartpeppar och ev flingsalt. Varva paprika, lök och ost på spett, servera med färska örter.

Laxburgare

4 portioner

500 g laxfilé

100 g skalade räkor

1 ägg

1/2 dl hackad gräslök

saften av 1/2 citron

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

smör

8 msk philadelphiaost

2 avokador

2 tomater

ärtskott

Gör så här:

1. Lägg laxfilé och räkor i en matberedare, mixa till en färs.

2. Tillsätt ägg, gräslök, pressad citron, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek dem i smör på medeltemperatur på fem minuter.

3. Bred ett lager philadelphiaost på varje bröd. Lägg laxburgaren, skivad avokado och tomat i brödet.

Kyckling och korv i ugnen

4 portioner

En enkel rätt som sköter sig själv. Smakerna blandas och gör att rätten smakar ljuvligt!

1 hel kyckling (gärna ekologisk eller majskyckling)

2–3 st starka korvar, tex chorizo

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

1/2 gul squash

1/2 grön squash

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

2 morötter

15 kalamataoliver

4 dl kokt hel dinkel eller råris (ca 2 dl okokt)

1 knippa färsk citron­timjan

1 kvist rosmarin

1/2 dl olivolja

1/2 dl balsamvinäger eller balsamsirap

salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingen i 10 bitar. Skär korven i bitar och lägg upp kyckling och korv i en långpanna.

2. Skala och skiva lök och vitlök. Skär de andra grönsakerna i mindre bitar.

3. Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om. Fördela kokt dinkel över.

4. Hacka de färska örterna och strö över. Häll på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

5. Blanda om ordentligt. Ställ in i ugnen i 50-60 minuter.

Chokladkaka

10 bitar

300 g mörk choklad

6 ägg

1/2 dl råsocker

100 g hackade pekannötter

kokosflingor och olja till formen

grädde och pekannötter till dekoration

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen över ett vattenbad.

2. Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggula och råsocker. Tillsätt den smälta chokladen och blanda. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner i chokladblandningen.

3. Tillsätt hackade pekannötter och blanda.

4. Smörj en avlång bakform med olja och bröa med kokosflingor. Födela smeten i formen, grädda i 20 minuter.

5. Stjälp upp kakan, skär i rutor. Servera med vispad grädde och pekannöt.

Följ ämnen i artikeln