Läkande lök!

Uppdaterad 2014-03-31 | Publicerad 2014-03-05

SUPERMATEN: Kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar

Vitlöken var från början en asiatisk kulturväxt. Den har använts i både matlagning och läkekonst i år­tusenden och finns bland annat avbildad på 5 000 år gamla väggmålningar i Egypten. Egyptierna gillade faktiskt vitlök så pass mycket att de år 1339 före Kristus lät sin farao Tutankhamun få sin sista vila intill en hel vitlöksfläta.

Vitlöken har använts för att lindra smärta och rengöra sår, vitlökshalsband var länge ett väl beprövat sätt att skydda sig mot vampyrer, varulvar och häxor.

I Sverige började vitlök användas i matlagning, försiktigt, efter andra världs­kriget när vi började få in influenser från andra kulturers matlagning. Den smakrika löken har fortfarande rykte om sig att kunna förebygga olika infektioner även om det inte är vetenskapligt bevisat. Men framförallt är den populär i matlagning.

På senare tid har veten­skapen intresserat sig för flera ämnen som finns i vitlök och just nu pågår flera forskningsprojekt för att ta reda på mer om vitlökens eventuella effekter på hälsan.

Supermaten

Anfaller:

Högt blodtryck har i flera studier visat sig kunna stabiliseras med hjälp av vitlöks­extrakt.

Superkraft:

Vitlök innehåller flera ämnen som i vetenskapliga studier haft positiva effekter på blodsockernivåerna, forskning pågår för att se om vitlök till och med kan skydda mot insulinresistens och diabetes.

Hemligt vapen:

Vitlök innehåller ämnet allicin som visat sig kunna skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Följ ämnen i artikeln