Pannacotta med lingongelé och friterad rosmarin

Så gör du godaste pannacottan

avClara Öhrn

Foto: Karolina Olson Haglund
Pannacotta med lingongelé

En len och söt dessert med frisk lingongelé.
Friterad rosmarin är ett gott och oväntat inslag.
Byt ut lingonen mot bär eller frukt som är i säsong just nu. På sommaren passar till exempel rabarber utmärkt till den här efterrätten.

Pannacotta med lingongelé och friterad rosmarin

Portioner: 4–6 portioner Förberedelsetid: 40 min Tillagningstid: 2h

Receptet går bra att du dubblera om du vill göra fler desserter.

Ingredienser:

  • 1 vaniljstång alt. 2 krm vaniljpulver

  • 4 dl vispgrädde

  • 1 dl mjölk

  • ½ dl strösocker

  • 2 ½ gelatinblad

Lingongelé:

  • 100 g lingon

  • ½ dl strösocker

  • 1 tsk rosmarin, färsk eller torkad

  • 1 blad gelatin

Friterad rosmarin:

  • ½ dl strösocker neutral

  • olja till fritering

  • 4–6 rosmarinkvistar

Gör så här:

  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Sjud grädde, mjölk, socker och vaniljfrön plus stången, alternativt vaniljpulver, försiktigt i 20 minuter.

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 3 minuter. Krama ur vätskan ur gelatinet.

  • Ta kastrullen med gräddmjölken från plattan och smält ner gelatinet i den varma vätskan. Häll upp pannacottasmeten i glas. Låt svalna och ställ sedan kallt i ett par timmar.

  • Gör under tiden gelén: Värm lingonen med socker och rosmarin i en kastrull tills sockret smält.

  • Pressa sedan lingonen genom en sil så att du får bort skal och rosmarin. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 3 minuter.

  • Krama ur vätskan ur gelatinet och smält ner bladen i den varma lingonsåsen. Häll såsen på pannacottan, låt den svalna och ställ tillbaka i kylskåpet.

  • Rosmarinen: Häll sockret på ett fat. Hetta upp någon centimeter olja i en kastrull.

  • Lägg i rosmarinkvistarna och låt dem fritera tills de precis börjar få färg. Ta då upp dem och lägg på ett papper. Vänd dem sedan försiktigt i sockret.

  • Lägg rosmarinkvistarna över pannacottan och servera!

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julgodis

Efterrätt

Lingon