Mandelmanns körsbärspaj med krämig fyllning

Foto: MARIE MANDELMANN
Körsbärspaj på Mandelmanns vis.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Mandelmanns om körsbärspajen:
”Fåglarna ser till att körsbärsträden på Rörums backar bara blir fler och fler och att alla blir nöjda, inklusive korna. Inte mer än efterrätt att de också får bidra lite.”

Körsbärspaj med krämig fyllning

Antal: ca 12 bitar Tid: 1 timme + 30 minuter i kylen

Ingredienser:

  • 200 g kallt smör

  • 1 dl florsocker

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 ägg

Fyllning:

  • 3 dl körsbär, ca 250 g

  • 3 dl yoghurt

  • 1 dl strösocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 2 ägg

Servering:

  • Vispad grädde

Gör så här:

  1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i en bunke med lock i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.

  2. Halvera och kärna ur körsbären. Rör ihop yoghurt, socker, vaniljsocker och ägg till en jämn smet.

  3. Ta fram pajdegen och kavla ut den tunt så att den blir lagom stor att täcka en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Jämna till kanterna. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i åtta minuter, eller tills det fått lite färg. Låt svalna lite.

  4. Häll fyllningen i pajskalet och tryck i körsbären.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter. Prova med en sticka när den är färdiggräddad – den ska inte vara kladdig i mitten. Servera pajen rumstempererad med vispad grädde.

Ur boken Mandelmanns söta: Recept och baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta). Recept: Gustav Mandelmann. Foto: Marie Mandelmann.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Mandelmann