Här finns Sveriges bästa skolmat

Publicerad 2019-09-23

Rektor Louise Öst är utsedd till gastronomisk rektor.

Stora Hammars skola i Vellinge vann kategorierna Årets skolrestaurang och Årets gastronomiska rektor på årets White guide junior-gala i Malmö.

Stora Hammars skola i Velllinge med rektor Louise Öst tog hem dubbla priser på White guide junior-galan 2019. Årets skolrestaurang och Årets gastronomiska rektor.

Grattis! Klassisk fråga, hur känns det?

– Köket är så värda att vinna detta. Jag är extremt stolt över mitt kök. Det är så skönt att få ett kvitto på det vi gjort och det är också köket som har nominerat mig så det känns fantastiskt att de känner det stödet. Att de är glada att de har en rektor som älskar mat. Jag har bara varit rektor här i ett år och jag tycker att arbetat var igång redan innan jag kom hit men var kanske lite avsomnat och så jag har tagit över den stafettpinnen.

Vad är en gastronomisk rektor?

– Det är en rektor som stöttar skolköket i dess ambitioner. Min roll är att knyta ihop de olika verksamheterna. Jag är närvarande, vi skapar små team och vi kopplar ihop pedagogiken med måltiderna.

Hur gör ni det?

– Många skolor har lektioner och sedan går man och äter och då blir det en helt annan miljö. Hos oss blir även måltiden ett lärande. Vi har bara kockar i köket, ingen måltidspersonal, och de undervisar eleverna till exempel i hur mycket klimatavtryck varje rätt ger och vad maten är lagad av. Det finns provskedar om eleven tror att den inte gillar maten så de kan provsmaka. Alla lärare äter varje dag tillsammans med eleverna och jag också. Då ser våra pedagoger hur viktig maten är.

Stora Hammars skola i Vellinge.

Hur stor del av eleverna äter skolmaten?

– I princip alla, det är obligatoriskt att närvara som på vilken lektion som helst. Alla har fasta platser och de äter tillsammans med sina mentorer så det är enkelt att se om någon saknas. Då kan eleverna inte smita iväg och handla något annat på lunchen. Det kan man ju så klart göra sedan på rasten men nästa år ska vi nog införa att inte ha rast i samband med lunchen utan gå direkt tillbaka till lektionen och ha rast senare istället.

Hur är det med matsvinnet?

– Vi jobbar hårt med det och har märkt att det minskar. I stället för en papperspåse för matrester så har vi en genomskinlig plastback för då ser man hur mycket som har slängts. Vi skriver också upp hur mycket som har slängts under veckan så vi har stort fokus på det och visar hur stort avtryck till exempel ett visst antal köttbullar ger.

Har ni ändrat mycket i matsedeln.

– Ja, vi har mer vegetariskt nu. Det finns ett vegetariskt alternativ varje dag och en soppa. Vi försöker laga maten så att vi inte behöver laga specialkost för till exempel glutenintoleranta. Helt vegetariskt kanske vi har två dagar i veckan.

Vilken maträtt är populärast bland eleverna?

– Det är frikadeller i currysås, när eleverna får välja själva så väljer de alltid den. Men på måndagar har vi alltid pasta och då går det åt mycket mat, de är alltid hungrigast då.

Frikadeller i ris med currysås

Vilken maträtt är din egen favorit?

– Jag kan inte säga någon favorit, de har jättegoda indiska grytor men det är svårt att välja för de har alltid så god mat. Morotsbiffarna är helt underbara också, de är fantastiska. Jag går till skolköket direkt varje morgon kvart i åtta och kollar vad de ska laga för mat och så dricker jag kaffe med kockarna.

Hur viktigt är det med ett eget skolkök?

– Det är själva hjärtat på skolan. Vi har ett jättestort fint restaurangkök och det är så kul att ha ett efter kök på skolan. Där kan också skoltrötta elever få praktisera en vecka och hjälpa till. Då behöver vi inte ha elever som bara sitter i korridorerna när det finns något som de faktiskt kan göra.

Vad är nästa steg?

– Vi har planer på att göra en kokbok där man jobbar övergripande i alla ämnen där till exempel No jobbar med klimatavtrycket och idrott och hälsa med näringslära, alla ämnen kan ju vara med. Så det är ett mission för mig att vi nästa år ska sätta igång med den. Nu känns det ju extra kul med våra utmärkelser också, att vi är rätt ute.

White guide junior

Under arbetet med White guide junior och White guide senior har drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden testats från Vellinge i söder till Umeå i norr, allt för att lyfta fram de bästa, offentliga måltidsupplevelser som finns i Sverige i dag.

Finalen ägde rum på Slagthuset i Malmö den 17 september.

Här är vinnarna i samtliga 13 kategorier med juryns motiveringar:

ÅRETS SKOLRESTAURANG 2019:
Stora Hammars Skola, Vellinge
”För att ni bjuder era gäster på klimatsmarta måltider av högsta klass, kryddade med en härlig stämning och ett starkt engagemang för såväl de stora frå­gorna som den lilla individen.”
ÅRETS KLIMATKÖK 2019:
Skapaskolan, Huddinge
”För att ni lyckas få det dagliga slitet med att skapa vällagade och klimatsmarta måltider att framstå som roligt, glädjefyllt och fullkomligt självklart!”
ÅRETS SKOLKOCK 2019:
Håkan Olsson, Byskolan, Lund
”För din långa, kompromisslösa kamp för vällagad mat som ger ett minimalt klimatavtryck, serverad med ett stort leende och en massa spännande pedagogik!”
ÅRETS HÅLLBARA OFFENTLIGA RESTAURANG 2019:
Byskolan, Lund
”Genom ert glödande engagemang för mat som gör gott och smakar underbart, har ni lyckats inspirera en hel värld att tänka grönare och mer klimatsmart. En blytung förebild!”
ÅRETS GASTRONOMISKA REKTOR 2019:
Louise Öst, Stora Hammars Skola, Vellinge
”För att du delar tron hos medarbetarna i köket på måltidens gränslösa betydelse – för barnen, pedagogerna, föräldrarna och, inte minst, de barn som är mindre lyckligt lottade än ’dina’ egna.”
ÅRETS MÅLTIDSCHEF 2019:
Jeanette Andersson, Nykvarn
”För ett jävlar anamma som saknar motstycke och smittar av sig på de flesta som korsar din väg. Grattis – din kommun är på väg att bli en av de starkaste i Sverige!”
ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN 2019:
Motala
”Med driv, envishet och djärva mål är ni ett ljus i hela Matsveriges ledfyr – den offentliga måltiden.”
ÅRETS FÖRSKOLEKÖK 2019:
Förskolan Gunghästen, Västerås
”För att ni så kärleksfullt lotsar era små gäster genom matens och måltidens alla aspekter, utan att någonsin flytta fokus från den viktigaste av dem: Njutningen!”
ÅRETS FÖRSKOLEKOCK 2019:
Anna Magdic och Jonna Rantanen, Alvägens förskola, Eskilstuna
”Med en oslagbar kombination av hjärta och hjärna har ni inte bara gjort revolution i ert eget kök, ni har för alltid förändrat bilden av vad förskolekock-yrket är – och bör vara.”
ÅRETS PEP-SKOLA 2019:
British Junior, Eskilstuna
”Välkommen till en värld av oemotståndliga måltider och vuxna förebilder som får rörelse att kännas så mycket roligare än att stanna i soffan. En skola det är lätt att bli PEP på!”
ÅRETS SENIORMÅLTID 2019:
Vardaga Silverpark, Täby
”Genom ett tätt samarbete, stor kompetens och en utpräglad känsla för vad våra äldsta matgäster behöver, liksom vad den nya tiden kräver, har ni kokat ihop det bästa seniorboendet i Sverige!”
ÅRETS SENIORKOCK 2019:
Annika Ingelson Cales, Johannesbergsgatan 2, Sala
”För att du med ett mästerligt handlag och en sann omsorg om både matgäster och miljö, lagar klassiska rätter som är så goda att de kan väcka den mest avtrubbade smaklök till liv.”
ÅRETS BOENDECHEF 2019:
Aida Tegeltija, Tubberödshus Äldreboende, Tjörn
”För att du gör ditt boende, och andras, till en varm och välkomnande plats att komma hem till och lunchen till en stund att längta efter.”

Följ ämnen i artikeln