Häng med på näringsjakt med Food pharmacy

Publisert:
Tacos, mazarinrutor och wok.

Att äta klimatsmart är inte bara ett modeord. Ska både vi och klotet vi bor på må bra måste vi välja rätt mat att stoppa i oss.

I nya kokboken Näringsjägaren tipsar Lina Nertby och Mia Clase om hur du väljer smartast i matdjungeln.

5 klimatsmarta recept ur Näringsjägaren av Lina Nerby och Mia Clase

Tacos med goda och snabba tillbehör.
Tacofredag med Food pharmacys goda plock
(7)

Tacofredag med Food pharmacys goda plock

Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka-
Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka
(10)

Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka

Saftiga och goda mazarinrutor.
Mazarinrutor med bär
(11)

Mazarinrutor med bär

Mandlar med smak av lakrits.
Mandlar med lakritssmak
(37)

Mandlar med lakritssmak

Läckra små pinnglassar doppade i choklad.
Food pharmacys mangmums
(16)

Food pharmacys mangmums

Lina Nertby och Mia Clase driver Food Pharmacy som är en plattform (blogg, podd och böcker) som skapats för att nå ut med livsviktig fakta om kopplingen mellan vad vi äter och hur vi mår. Deras mission är att förbättra folkhälsan. Nu är de aktuella med nya kokboken Näringsjägaren.

  • Varför skrev ni boken Näringsjägaren?

– Enligt svenska myndigheter riskerar 25 procent av svenskarna att dö för tidigt på grund av dåliga matvanor och tyvärr ser det likadant ut på många håll i världen idag. Det är dags att ta tag i den globala ohälsan. Vi vill visa hur enkelt det är att med små justeringar få i sig mer näring och fibrer oavsett om du äter pizza varje dag, om du är vegan, om du äter ”som vanligt” eller om du är en hängiven lchf:are. Näringsjägaren är en bok för alla!

  • Vad är en näringsjägare?

– Det är en person som äter för att må bra och inte för att se ut på ett visst sätt. En näringsjägare jagar näring i alla måltider och jakten utövas med stor respekt för naturen.

  • Ok, viljan finns men hur gör man?

– Ta hjälp av vår kompass, Näringsjägarkompassen, och sätt ditt mål för veckan. Fokusera på vilka livsmedel i kompassen som du kan lägga till för att höja näringen några snäpp i dina måltider. Utmana dig själv och höj ribban när du nått ditt mål.

  • Har ni stött på något som gett er en riktig aha-upplevelse?

– Vi har haft många aha-upplevelser under vår resa mot ett hälsosammare liv. En av de första var när vi skulle göra slut med socker och upptäckte raw-food köket. På en sekund försvann alla moln från vår himmel. 

  • Eller något ni trodde var nyttigt och bra för miljön men inte alls var det?

– Som födda och uppvuxna på västkusten är fisk och skaldjur en given favorit i vårt kök. Sorgligt nog har överfiske och förorenade hav lett till att många fiskar både rödlistats och visat sig innehålla mycket gifter.

  • Vad är det som gjort att det gått så fel? Att mat har blivit mer ångest än njutning och näring för så många?

– För första gången i historien är tillgången på mat ett större problem än avsaknaden av mat. Den dåliga maten är billig, lättillgänglig och beroendeframkallande.

  • Hur ska man orka peppa sig att ta tag i det?

– Det kanske låter klyschigt men var snäll mot dig själv och framförallt, sätt realistiska mål. Det är bättre att ta baby steps än att försöka förändra allt över en natt. Forskning visar dessutom att det ger mer långsiktiga resultat att göra små förändringar som man klarar av. 

  • Men allvarligt, kan vi verkligen göra så stor skillnad bara genom valet av vad vi stoppar i oss?

– Det enkla svaret är ja! Det spelar större roll än vad vi tidigare förstått. Inte bara för vår hälsa utan också för vår planets välmående.

  • Finns det några enkla grundregler man kan ha med sig i mataffären?

Matindustrin är komplex och som konsument är det omöjligt att hålla koll på allt. Försök att handla så rena råvaror som möjligt och håll dig borta från de mest processade och besprutade livsmedlen  

  • Om jag bara orkar eller känner att jag hinner göra en enda sak, vad gör jag då?

– Försök att lägga till grönsaker till varje måltid!

Lina Nertby och Mia Clase med sin kokbok Näringsjägaren
  • Recept ur Food pharmacys kokbok Näringsjägaren (Bonnier fakta) av Lina Nertby och Mia Clase.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.