Ät en toppknopp – sparris!

Uppdaterad 2019-04-26 | Publicerad 2013-06-05

Tips! Välj rätt sparris i butiken – tänk som i blomsteraffären. Om knopparna slokar är de inget att ha. Spänstiga och fasta stjälkar är det som gäller.

Sparris hör till släktet liljeväxter, men det är väl knappast en lilja man tänker på när man sätter tänderna i en nykokt sparrisknopp.

Sparrissmaken är karakteristisk, alla gillar den inte. Sparris innehåller flera olika svavelhaltiga ämnen, bland annat metantiol och dimetylsulfon.

Både stammen och knoppen är ätliga, stammen är kraftig och smakrik bland annat för att sparrisen lagrar vatten och reservnäring i den under torrtid. Sparris odlades under antiken av både egyptier och greker, även romarna gillade sparris. I Sverige odlas både blek och grön sparris sedan 1600-talet.

FAKTA:

Anfaller:

Blodbrist. Sparris är rik på folat, en B-vitamin som är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar.

Hemligt vapen:

Den ganska okända antioxidanten glutation finns i sparris. Just nu pågår flera forskningsprojekt för att ta reda på mer om de skyddande effekterna som glutation tycks ha på både immunförsvar och celler.

Superkrafter:

Aminosyran asparagin, som finns i sparris, är milt urindrivande och kan hjälpa till att driva ut vätska ur kroppen om du känner dig lite extra svullen.

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln