Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden

Här är Livsmedelsverkets regler

Publisert:
Datumlinjen – så vet du om maten är ätbar.

Slänga eller äta – det är frågan. I Sverige har vi två olika datummärkningar på livsmedel. Lär dig skillnaden mellan Bäst före-datum och Sista förbrukningsdag så slipper du slänga bort fullt ätbar mat i onödan.

Vad betyder bäst före-datum?

Mat som passerat bäst före-datum är oftast fullt ätbara men har passerat den tid där kvaliteten på maten varit som bäst. Det vill säga då brödet varit som mjukast och morötterna som knaprigast. Här får du använda dina sinnen för att avgöra om varan fortfarande är ätbar; titta, lukta och smaka.

Ska kvalitén garanteras fram till bäst före-datumet ska förpackningen vara oöppnad och ha förvarats på det sätt som rekommenderas av tillverkaren på förpackningen.

Personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida bör vara försiktig med livsmedel som kan innehålla bakterien listeria, till exempel gravad och rökt fisk, skivat köttpålägg och mögel- och kittostar. Ät dem i början av hållbarhetstiden. Personer med normalt fungerande immunförsvar blir oftast inte alls sjuka av listeria. 

Vad betyder sista förbrukningsdag?

Mat som är märkt med sista förbrukningsdag anses inte vara säker att äta efter det datumet och kan vara farligt att äta även om den inte luktar illa. Det gäller ofta livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer som till exempel köttfärs och kyckling.

Efter sista förbrukningsdagen får varan varken säljas eller skänkas bort eftersom den kan vara hälsofarlig.

Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden