Det här innehåller maten – egentligen

Uppdaterad 2019-04-30 | Publicerad 2017-09-19

Titta på innehållsförteckningen.

Gris i yoghurten, färgämnen som misstänks orsaka koncentrationssvårigheter och riven ost som knappt innehåller ost.
Matvarorna består kanske inte av det du tror.
Sveriges konsumenter listar livsmedlen du bör se upp för.

Vill du undvika bekämpningsmedel, ohälsosamma färgämnen och andra onödiga tillsatser kan det vara klokt att läsa en extra gång på förpackningen när du handlar mat. Flera kända livsmedelsproducenter använder sig av tveksamma tillsatser. Sveriges konsumenter har publicerat en lista över 10 matvaror som absolut inte innehåller det du tror.

Riven palmolja på pizzan

Kanske är det dags att tänka till en extra gång innan du proppar i dig en fulpizza. Det är nämligen inte säkert att osten på pizzan ens är ost. ”Pizzamix med gouda” från företaget Wernersson säljs i matvarubutiker, men innehåller enbart 29% ost. Resten består bland annat av potatisstärkelse, palmolja, ostpulver, flera e-nummer och ”gouda-arom”. Liknande innehåll har även påträffats i Coop Xtras så kallade pizzatopping.

Smördeg utan smör

Många livsmedel har vilseledande namn. Crabsticks utan krabba, smördeg utan smör och vaniljglass utan vanilj är snarare regel än undantag i svenska matbutiker. Den äkta varan ersätts med aromer, stabiliseringsmedel och färgämnen.

De flesta smördegar som finns i butikerna innehåller inget smör över huvud taget. Fettet som används är istället palmolja som inte bara kritiseras hårt av miljö- och människorättsorganisationer även misstänks vara cancerframkallande.

– Smördeg är reglerat sedan länge tillbaka. Det tillhör ett undantag som Sverige har bett om att få ha, därför att man av tradition inte har använt smör när man gör smördeg, berättar Lena Wallin statsinspektör på Livsmedelsverket.

Och låt dig inte luras av de svarta prickarna i vaniljglassen, ibland är de bara svarta korn, helt utan smak. Det finns nämligen inga gränsvärden för hur mycket äkta vanilj det måste vara i glassen för att få kalla det vaniljglass.

Pizzakartonger med brandskumsmedel

Brandskum, rengöringsmedel, textilimpregnering - och matförpackningar. Ja det är faktiskt sant, PFAS består av flera olika ämnen som är fett och vattenavvisande. PFAS används i bland annat micropopcornförpackningar, pizzakartonger och andra snabbmatsförpackningar, bland annat för att förhindra fettfläckar.

Studier med försöksdjur har visat att höga halter av ämnet kan ge leverskador, försämra immunförsvaret och göra det svårare för djuren att få ungar. Man tror att människor påverkas på samma sätt.

– Man misstänker att ämnena är hälsofarliga, men det finns inte tillräckligt många studier för att kunna göra bra riskvärderingar, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Jordgubbsyoghurt med gris

Jordgubbsyoghurt med gris eller ko. Gelatin används ofta i yoghurt, godis och andra sötsaker och utvinns från djurhudar, vanligtvis från grisar.

– Kolla innehållsförteckningen. Om det är en fruktyoghurt, kolla om den innehåller mer socker än frukt. I så fall kanske du vill satsa på en annan sort. Om du vill undvika att äta gris eller andra djur kan du hålla utkik efter gelatin. Ett tips är att satsa på naturell yoghurt och själv välja vad du vill toppa med, tipsar Jenina Dahlberg på Sveriges konsumenter.

Bekämpningsmedel i russin och grönt te

Sveriges konsumenters tidning Råd och Rön har låtit göra en laboratorieanalys av russin som visade att samtliga icke-ekologiska russin hade spår av bekämpningsmedel.

– När halterna överstiger tillåtna gränsvärden anses det vara en risk för människors hälsa. Men ingen vet hur det påverkar hälsan när väldigt många olika sorters rester av bekämpningsmedel finns i maten, säger Jenina Dahlberg.

Grönt te bör du, precis som russin, se upp för. Många dricker grönt te på grund av de hälsofrämjande antioxidanterna, men i bland annat Lipton och Garants teer fanns rester från omkring 15 olika bekämpningsmedel, enligt tidningen.

– Handla ekologiskt och gärna svenskt, så får du generellt mat som har uppfyllt högre krav. Ta för vana att kika på innehållsförteckningen. I början kan det kännas tidskrävande, men till slut hittar du produkter som du gillar och du kan snabbt göra dina val, tipsar Jenina Dahlberg.

Färgämnen kan ge koncentrationssvårigheter

Sveriges konsumenter har även hittat godis med azofärgämnet E102. Ämnet kan orsaka astmaanfall, allergiska reaktioner och misstänks försämra koncentrationsförmågan hos barn. Färgämnet var förbjudet i Sverige, med undantag för drinktillbehör, framtill inträdet i EU. Nu måste företag som använder ämnet varna konsumenterna på förpackningen - detta gäller dock inte oförpackade varor som lösgodis, kakor och glass.

Färgämnet E133 var även det förbjudet innan EU-tillträdet men används nu frekvent i olika livsmedel. Precis som E102 kan det orsaka allergiska reaktioner. Barnfavoriten Festis använder sig av färgämnet E133 i den illgula drycken med namn ”Guanabana Ananas”.