Risotto med sparris och citron

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

– En ny risottofavorit! Att jag fortfarande, efter att i 15 år ha jobbat med mat och skrivit kokböcker, hittar nya recept visar hur stort och fantastiskt det italienska köket är, säger Paolo Roberto.

Foto: Emma Mattsson
Sparrisrisotto med citronsmak

Sparrisrisotto med citronsmak

Risotto con asparagi al limone

Antal: 4–6 portioner Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • 4 dl aborioris

  • Ca 1,2–1,5 liter hönsbuljong (gjord på fond eller tärning)

  • 2 msk olivolja

  • 40 g smör (20+20 g)

  • 2 schalottenlökar, finhackade

  • 1,5–2 dl vitt vin

  • 250 g färsk sparris

  • 2 dl färskriven parmesanost

  • 1 dl persilja, finhackad

  • Ca 2–3 msk citronsaft

  • 1 citron, rivet (endast den yttersta gula delen av skalet)

  • Salt och svartpeppar

  • Ev. lite grovmalen svartpeppar för att strö över

Gör så här:

  1. Värm olivoljan och hälften av smöret (20 gram) i en kastrull, lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2–3 minuter, tills den mjuknat, utan att ta färg. Rör sedan i riset och fräs det hela i ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.

  2. Häll sedan i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i cirka 18–20 minuter (eller enligt anvisningen på förpackningen). Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Koka tills riset blivit mjukt och krämigt.

  3. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta, grövsta delen av stjälken. Förväll den i lättsaltat kokande vatten i cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet och skölj snabbt av sparrisen med kallt vatten. Skär den i bitar men spara några tunna fina stjälkar eller toppar för att dekorera portionerna med. Fräs sparrisbitarna snabbt, i en stekpanna med lite smör.

  4. Rör ner smör (20 gram), parmesanost, persilja, citronsaft och citronskal i risotton. Smaka av med citronsaft, salt och eventuellt lite peppar. Blanda sedan i sparrisbitarna.

  5. Servera risotton rykande het, toppa med sparris och strö över lite grovmalen svartpeppar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Buffé