Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs
En bönburgare som tar det lite tid, men är så värt ”besväret”. Ät tillsammans med dinkelsallad och lite extra chilimajonnäs vid sidan om.
Recept ur boken ”Ät gott och rädda planeten” är byggda på ett veganskt grundrecept. Men om du vill kan du exempelvis lägga till ost och få en vegetariskt rätt – eller kött, fågel eller fisk.
Ingredienser
Rice’n’beanburger:
- 1 dlkidneybönor
- 2 dlråris, röttris
- 0,5 vitlöksklyfta
- 0,5 tskAnis
- 0,5 tskhavssalt
- 1 tskpaprikapulver
Rödorange dinkelsallad
- 3 dldinkelkorn, eller matdinkel
- 1 tskhavssalt
- 1 morot
- 1 rödbeta
- 1 dlPurjolök, strimlad
- 3 mskolivolja
- 3 mskvinäger
Chilimajonnäs
- Sojadryck, osötad utan kalcium
- 2 dlolja, naturell
- 1 tskSenap, stark
- 1 mskcitron, färskpressad
- 1 tskchilifrukt
- 0,5 tskhavssalt
Persiljepesto
- 2 dlvalnötter
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippepersilja, med stjälkar
- 1 citron, skal och saft
- 2 dlolivolja
- 0,5 tskhavssalt
Vegetarisk
- persiljepesto, utesluts
- 4 skivorlagrad hårdost, läggs till
Plus kött
- kidneybönor, utesluts
- 150 gbiff eller oxfilé, läggs till
Tillbehör
- 4 hamburgerbröd
- 0,25 rödlök
- 4 tomatskivor
- 4 mskpersiljepesto