Grönsakssoppa – god, billig och värmande

3 (14 röster)

Grönsakssoppa - perfekt att använda alla rester av grönsaker, kryddor och bönor

Foto: Thinkstock
Värmande och god grönsakssoppa.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Hemgjord grönsakssoppa är fantastiskt gott, gärna med hembakat bröd till. Soppan är perfekt att göra när du rensar grönsakslådan, frysen eller skafferiet på grönsaksslattar. Det fungerar med allt från rotfrukter och bönor till dillkvistar och burkmajs. Här är ett basrecept men det går naturligtvis att dra ifrån och lägga till i listan av grönsaker.

Grönsakssoppa

Portioner: 4

Tid: 30–40 minuter

Ingredienser:

  • 1 msk rapsolja

  • 2 morötter

  • 5 potatisar

  • 1 purjolök

  • 0,5 blomkålshuvud

  • 1 broccolihuvud

  • 1 palsternacka

  • 0,5 rotselleri

  • 2 liter vatten

  • 2 grönsaksbuljongtärningar

  • 1 msk örtsalt

  • Färska eller torkade kryddor, till exempel persilja, libsticka, timjan, oregano

  • Salt och peppar.

Gör så här

  1. Skala och tvätta alla grönsaker. Skär rotfrukterna i jämnstora bitar. Dela blomkål och broccoli till små buketter och skiva även stjälken. Skär purjolöken i breda strimlor. Fräs i en kastrull eller gryta i olja.

  2. Häll över vatten och lägg i buljongtärningarna och koka upp. Låt koka tills grönsakerna precis har mjuknat.

  3. Smaka av med örtsalt och peppar.

  4. Nybakat bröd till är godast till men knäckebröd passar också bra.

Tips! Passa på att tömma det sista i påsarna med djupfrysta grönsaker. Linser, kikärtor och bönor blir också gott i soppa. Klipp ner dina färska kryddor, det ger riktigt god smak. Spetsa till med lite färsk chili eller hackad ingefära.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Soppa