Rödvinssås till påsklammet
Så gör du den bästa rödvinssåsen – mustig och god
Rödvinssås till lammstek och potatisgratäng blir en given succé till påsken. Här har vi bästa receptet på den klassiska såsen.
Rödvinssås
Portioner: ca 3 dl sås Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 45 min
Ingredienser:
- 1 schalottenlök
- 1 skivad morot
- 2 msk smör
- 1 msk tomatpure
- 3 msk råsocker
- 3/4 dl balsamvinäger
- 5 dl rött vin
- 3 msk koncentrerad kalvfond
- 1 1/2 tsk soja
- 4 1/2 dl vatten
- 1–2 tsk majsstärkelse
- Salt och peppar
Gör så här:
- Stek schalottenlök och morot i smör utan att det tar färg i några minuter.
- Tillsätt tomatpurén och låt fräsa i ytterligare en minut.
- Strö över socker och balsamvinäger och låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
- Häll på vinet och låt koka utan lock tills en tredjedel av vätskan återstår.
- Tillsätt fond, vatten och soja och låt koka utan lock tills hälften av såsen återstår.
- Sila såsen.
- Red såsen med majsstärkelse utblandat i vatten till önskad konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.