Foto: BJÖRN LINDAHL
Langos – laga en god ungersk rätt som festmat

Langos – superlätt att göra själv

5 (1 röst)

Langos – så gör du ungerska maträtten – god festmat att bjuda på. Langos är utan tvekan festivalmatens festivalmat, till den grad att man kan tro att den bara går att äta på just en festival. Men så är det inte – langos är super­enkelt att göra hemma och det är bara att välja och vraka bland alla goda toppingar man kan ha på.

Langos

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, ljummen
  • 1 tsk salt
  • 3 medelstora potatisar, kokta och rivna
  • 5 dl mjöl
  • 7 dl olja, att fritera i
  • Topping

  • 2 dl smetana, alltså tjock syrad grädde (eller créme fraiche)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 80 g löjrom
  • gräslök, finklippt

Gör så här

avAftonbladet

Alternativ topping – rökt böckling, rökt skinka, räkor, kräftstjärtar, tacokryddad köttfärs, blåmögelost.

ARTIKELN HANDLAR OM