Foto: Ulf Svensson
Catalaner – söta och goda.

Catalaner – goda så man vill sjunga

4,1 (14 röster)

Catalaner – med fyllning av mandelmassa och hallonsylt toppade med lite glasyr. Recept ur Birgitta Rasmussons nya bakbok Birgittas bästa recept vi minns (Lind & Co).

– Dessa kakor finns ofta på våra konditorier i dag, men har funnits med i konditorivärlden sedan länge. Numera stavas de oftast Katalan med K istället för C. Kakorna är en hyllning till operasångerskan Angelica Catalani (1780–1849), italiensk koloratursångerska. Hon debuterade vid 15 års ålder på Teatro La Fenice i Venedig. Hon sjöng bland annat i Stockholm och beskrivs såhär: ”Catalani förenade ett skönt och ståtligt yttre med en både fulltonig och böjlig stämma av betydande omfång, säger Birgitta Rasmusson.

Catalaner

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl socker
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl hallonsylt
  • Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk mjölk

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM