Bondkakor – god och lättbakad klassiker
En knaprig och god kaka – perfekt till fika
Bondkakor – klassikern du bakar på ett kick. Bondkakor med sin goda smak av sirap och syrlighet av bikarbonaten är så mycket godare än köpekakorna. Här är ett enkelt och gott recept.
Bondkakor
Antal: 60 kakor Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 10 minuter
Ingredienser:
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
2 dl socker
1 msk ljus sirap
0,75 dl grovhackad sötmandel
200 g smör
Gör så här:
Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke. Lös bikarbonat i vattnet och häll i.
Tillsätt socker, sirap, mandelhack och smöret skuret i skivor.
Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
Dela degen i två och forma till cirka 20 centimeter långa rullar. Slå plastfolie runt dem och lägg dem i kylen en halvtimme så är de lättare att skära.
Sätt ugnen på 200˚C.
Ta bort plastfolien och skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter. De ska vara gyllenbruna.