Bjud på inkokt lax – enkelt och gott

4,3 (9 röster)

Inkokt lax – laxreceptet som gör succé varje gång

avNina Kindbro

Foto: Marco GUSTAFSSON
Inkokt lax – fräsch och god på middagsbordet.

Ställer du fram inkokt lax på middagsbordet lär du bli populär. Vi är många som älskar den här lena, smakrika och fräscha laxrätten både till vardags och till högtiderna påsk och jul. Och det bästa är att den ser avancerad ut men faktiskt är lättlagad.

Inkokt lax

Portioner: 8 Portioner

Tid: 30 minuter + avsvalning av spad + 1 dygn i lagen

Ingredienser:

  • 8 portionsbitar av lax, tinade

Inkokningslag:

  • 2 liter vatten

  • 2 msk ättikssprit 12%

  • 2 msk salt

  • 10 st vitpepparkorn, lätt krossade

  • 5 st kryddpepparkorn

  • 2 st lagerblad

  • 1 st gul lök i bitar

  • 1 st liten morot i slantar

  • 1 knippe dillstjälkar

Välj en eller flera garneringar:

  • Citronskivor eller klyftor

  • Dillkvistar

  • 2 lättkokta morötter i slantar

  • Färska spenatblad

Gör så här:

  1. Koka upp lagen tillsammans med alla ingredienserna och låt sjud under lock cirka 10 minuter. Använd en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter och lock.

  2. Lägg ner laxen, den ska bara precis täckas av lagen, och sjud i 6–8 minuter.

  3. Kolla att den är genomkokt, låt den annars ligga i spadet någon minut till.

  4. Ta upp fisken och kyl ner lagen så fort det går, ställ den gärna på balkongen om det är kallt.

  5. Lägg tillbaks fisken i den kalla lagen och låt den ligga där i cirka ett dygn.

  6. Ta upp, snygga till och lägg upp på fat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lax recept

Recept

Påskmat

Julmat