Saffransbullar med mycket smak. Här är ett recept på dom klassiska bullarna med tips på hur du låter saffransmaken ta extra mycket plats.
Njut till god glögg, kaffe eller ett glas kall mjölk.
Tips! För att få ut det mesta av ditt saffran ska du först mortla den med lite socker. Rör sedan ut den mortlade saffranen med en centiliter sprit och låt dra en stund.
En portion räcker till cirka 30 bullar.
Receptet kommer från Håkan Johansson, världsmästare i kategorin ”sötebröd” i Bakery Masters.
Här är några fler knep för att lyckas med dina lussebullar:
Snåla med mjölet. Knåda inte in hela mjölmängden utan ta lite vartefter på slutet. Degen är klar när den är lös, nästan kladdig.
Ta det kallt. Låt mjölken och smöret vara rumsvarma i stället 37-gradiga när du blandar degen. Då behöver du inte lika mycket mjöl. Men degen måste jäsa dubbelt så länge.
Lägg russinen i blöt. Bullarna blir saftigare om inte russinen är snustorra. Blötlägg en halvtimme i vatten.
Kvargen kommer! Ett gammalt knep är att blanda kvarg/kesella i degen och i stället minska på smöret. Det ger saftighet och magrare bullar. Nackdelen är att degen blir kladdigare och att man kan luras ta för mycket mjöl. Det kan också ge en viss ”mejerismak” på saffranens bekostnad.