Mandelmanns hallonremmar

Foto: Marie Mandelmann
Äkta hallongodis – går också bra att byta ut hallonen mot annan frukt eller bär.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Schysst med riktigt hallongodis. När stötte man senast på en hallonbåt med riktiga sommarhallon i lasten?

Hallonremmar

Antal: ca 20 remmar Tid: 20 minuter + 4 timmar i ugn

Ingredienser:

  • 6 dl hallon

  • 2 msk honung

  • Saften från 1 citron

  • 0,5 msk rapsolja

  • Florsocker eller strösocker till garnering

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 70 grader. Blanda hallon och honung i en kastrull och låt koka upp utan lock.

  2. Pressa blandningen genom en trådsil så att du får bort fröna. Rör den sedan till en slät massa.

  3. Olja in ett smörpapper eller helst en silikonmatta på en plåt. Bred ut hallonmassan i ett 2–3 cm tjockt lager.

  4. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och torka hallonmassan – öppna ugnsluckan emellanåt och släpp ut fukten. Ta ut massan efter ca fyra timmar, när den stelnat och är seg.

  5. Klipp den torkade hallonmassan i långa remmar. Lägg remmarna i socker och rulla ihop dem. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Ett tips! Byt ut hallonen mot andra bär eller annan frukt, till exempel björnbär, äpple, jordgubbar eller vinbär.

Ur boken Mandelmanns söta: Recept och baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta). Recept: Gustav Mandelmann. Foto: Marie Mandelmann.

ARTIKELN HANDLAR OM