Äppelpaj med havssalt – bästa smulpajen

4 (42 röster)

Så gör du den godaste äppelsmulpajen – bästa receptet

Foto: Thinkstock
Äppelpaj – recept med havssalt

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Äppelpaj med havssalt – sältan tar äppelpajen till en helt ny nivå. Det här är den absolut godaste äppelpajen vi har provat. Det är viktigt att använda just havssalt med måtten i receptet. Baka, servera och njut.

Äppelpaj med havssalt

Antal: 6–8 portioner Tid: 45 minuter

Ingredienser

Smuldeg

  • 125 g kallt smör

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 dl havregryn

  • 1,5 dl socker

  • 1,5 tsk flingsalt

Fyllning

  • ca 800 g äpplen

  • 1 tsk kanel

  • 2 tsk socker

  • 1 krm flingsalt

  • smör till formen

Till servering

  • vaniljsås

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

  2. Smuldeg: Häll havregryn i en matberedare och kör en kort stund så grynen blir finfördelade. Häll i socker, mjöl och flingsalt (inte vanligt salt). Dela smöret i kuber och lägg överst. Kör så att degen blir så smulig som du vill ha den. Ju längre du kör desto större klumpar.

  3. Fyllning: Skala, och kärna ur äpplena och skiva dem. Lägg äppelskivorna i en smord pajform och strö över kanel och socker och blanda runt. Strö över ett kryddmått flingsalt.

  4. Fördela smulorna över jämnt äppelfyllningen.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen cirka 20–25 minuter eller tills den fått fin, gyllene färg.

  6. Till servering: Servera ljummen med vaniljsås. Grädde eller vaniljglass passar också bra.

ARTIKELN HANDLAR OM