Vann SM – med mat som kostar 36 kr

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2016-04-27

En trerättersbuffé som kostar mindre än Big Mac.

När domarna i Skolmatsgastro sagt sitt var det Team Åbys Mumsliga från skånska Klippan som tog hem segern.

– Det känns obeskrivligt, vi gjorde det här med hela själen – och nu får vi respons, säjer Sabina Tucic, lagledare för vinnarna.

Aftonbladet Mat och
Dryck

Att tävla i mat är oerhört populärt. Vi har matlagnings SM, Bocuse d’Or, Kock SM, för att nämna proffsligan, samt Sveriges Mästerkock och Kockarnas kamp för att nämna några lite mer ”showbiz-mässiga” tävlingar.

Men det finns även ett sverigemästerskap för de superba proffs som varje dag presterar underverk – nämligen våra skolbespisningar.

Nu har årets SkolmatsGastro, eller SM i skolmat som det kallas avgjorts. Och vinnarna blev Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i skånska Klippan.

– Det känns som en dröm, helt fantastiskt. Jag tyckte alla finalisterna var jätteduktiga, men vi kanske vann på vad eleverna tyckte, säger Sabina Tucic, lagledare för vinnarna.

Tolv kronor per portion

Gänget från Klippan var i final redan 2014, men i år så höll deras ”trerättersbuffé” bestående av hemlagade köttbullar, vegetarisk gibanica samt en tomatsoppa hela vägen. Vilket är en rätt häftig bedrift med tanke på att ett av kraven i tävlingen är att rätterna inte får kosta mer än tolv kronor i genomsnitt.

– När vi komponerade menyn tänkte vi på: vad gillar mina elever? Så vi gjorde köttbullar, det är otroligt mycket jobb, men det uppskattas enormt.  Och det är inte bara godare, hemlagat ger även en bättre kostnadsbild än att köpa färdigt.

Ser eleverna som gäster

Men att laga mat som smakar bra är inte det enda man måste ha i åtanke i skolmatsbespisningen. Nej, det gäller även att se till att så lite mat som möjligt slängs – och att man avväger menyerna efter alla sorters smaker.

– Det är så man måste tänka på när man har skolmatkök. Man måste kunna ta tillvara på det mesta. Det gäller hela tiden att ha en kommunikation med sina elever och kunna förmedla det man gör. Men om man uppskattar eleverna – så uppskattar de din mat. Man ska inte se dem som elever som bara kommer och äter gratismat varje dag – de är gäster och ska behandlas som det, säger Sabina.

Fler borde tävla

Förutom äran vann Åbys Mumsliga ett utbildningsstipendium och de kommer nu få göra en studieresa till schweiziska Bern för att få en inblick i hur moderna storkök fungerar.

– Jag önskar att fler skulle våga tävla, att måltidsenheterna i landet peppas. För är köken motiverade, lagar de bättre mat som gör elever och annan personal motivation. Det ger en positiv spiral, säger Sabina.

Vill du laga ”vinnarmenyn” – kolla in Åbys Mumsligas recept här nedan.

Team Åbys Mumsligas Köttbullar och örtkräm

Ingredienser för 10 portioner

Matkornspanna

500 g matkorn
1 l vatten 
5 g vegeta allkrydda 
300 g lök gul 
5 g vitlök 
300 g morot skalad 
200 g paprika grön, gul, röd 
3 mg gurkmeja malen 
40 g solrosfrön, rostade 
5 ml rapsolja 
3 ml salt 
30 g persilja krusig 
10 g koriander 
0,5 ml svartpeppar mald 
Köttbullar (grundrecept) 
540 g blandfärs 60/40 
540 g fläskfärs 
Potatis som är mosad 
1,01 dl vatten 
216 g potatis, skalad 
1,62 st ägg 
54,05 g lök hackad, fryst 
6,76 ml salt 
1,35 cl grillkrydda 
2,7 g lökfond 
2,7 g oxfond 
Örtkräm 
2 dl creme fraiche 34% 
5 g gräslök, fryst 
5 g persilja, finklippt 
0,5 ml salt 
0,1 krm svartpeppar, grovmalen 
2 g timjan 
5 g basilika

Gör så här

Matkornspanna

1. Koka matkorn enl anvisning tillsammans med 1/2 av Vegeta. Häll av överbliven buljong.

2. skala och hacka löken och vitlöken, fräs i lite rapsolja.

3. Strimla morot och tillsätt den med löken i rapsoljan.

4. Blanda matkornet och paprikan.

5. Blanda i gurkmeja och resten av kryddorna.

6. Skölj persiljan och koriander och hacka, strö över detta och de rostade solrosfröna.

Köttbullar (grundrecept)

7. Kranvattnet kan bytas ut mot vichy vatten.

8. Blanda alla ingredienserna väl. Stek ett prov och avsmaka.

9. Forma färsen till köttbullar eller köttfärsbiffar.

10. Vispa ur bleken med vatten till skysås

Örtkräm

11. Blanda creme fraiche tillsammans med fin hackad gräslök, basilika, persilja, oregano och timjan.

12. Smaksätt med salt och peppar.

Team Åbus Mumsligas Mustiga tomatsoppa

Ingredienser för 10 portioner

Mustig tomatsoppa 
1,5 cl rapsolja berik 
100 g lök gul 
200 g tomater krossade 
50 g tomatpuré 
150 g chilisås 
3,5 dl matlagningsgrädde 15% 
4,5 ml oregano 
1 mg cayennepeppar 
4,5 ml basilika 
100 g cellentani
50 g grönsaksbuljong 
1 cl socker 
100 g maizenamjöl 
Dinkelfoccacia 
2,4 dl vatten 
10 g torrjäst 
5 ml rapsolja 
3 ml salt 
200 g vetemjöl special
1,5 dl dinkelmjöl 
500 mg rosmarin 
5 ml olivolja 
500 mg timjan 
4 g lök röd 
1 g flingsalt 
Syrlig kikärtsröra 
200 g garbanzo bönor 
50 g tomat 
1,3 g sambal oelek 
5 g koriander 
1 g salt 
Rivet skal av 0,3 st citron 
Pumpasmör 
150 g pumpa 
50 g purjolök 
1,5 tsk olivolja 
4,5 ml soja 
700 mg salt 
500 mg svartpeppar mald 
Rivet skal av 0,3 st citron

Gör så här

Mustig tomatsoppa

1. Fräs löken i lite olja, tillsätt tomatkross och tomatpuré.

2. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, chilisås och låt koka upp, minst 30 min.

3. Tillsätt grädden.

4. Red av med maizenan.

5. Kyrdda och smaka av.

6. Koka pastan för sig och tillsätt strax innan servering.

Dinkelfoccacia

7. 1 sats (portion)räcker till 4 bleck.

8. Ugnstemp: konvektion 210°C i ca 10-15 min.

9. Värm vattnet till 45°C. Slå vattnet över jästen, tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. ca 10 min

10. Låt jäsa 1 tim.

11. Under tiden som brödet jäser så skala och skiva löken. Stek rödlöken lite lätt och låt svalna.

12. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Tryck ut degen till en fyrkant.

13. Låt de jäsa 30-40 min.

14. Strö försiktigt ut rödlöken och kryddorna, gärna färska, på det jästa brödet.

15. Ringla över olivolja och strö över flingsaltet.

16. Grädda ca 10-15 min. Låt svalan under bakduk.

Syrlig kikärtsröra

17. Häll av spadet från kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Eller om ni använder torra kikärtor så koka dem enl anvisning.

18. Skölj citronerna och riv dem.

19. Skölj tomater och koriander, hacka det grovt. Lägg ner detta och kikärtorna, sambal, citronskal och salt i en matberedare/mixer. Mixa väl. Smaka av med salt

Pumpasmör

20. Skala och kärna ur pumpan. skär fruktköttet i mindre bitar. Skölj citron och riv skalet.

21. Skölj purjolöken noga, skiva tunt.

22. Hetta upp olja i stekpannan, lägg i pumpaköttet och purjolöken. Fräs tills pumpan är mjuk.

23. Tillsätt soja och citronskalet. Häll över i en matberedare och mixa slätt.

24. Smaka av med salt och peppar.

25. servera med ett gott bröd till.

Team Åbys Mumsligas vegetariska Gibanica

Ingredienser för 10 portioner

Gibanica med fetaost 
300 g filodeg plattor 
200 g fetaost 25% 
7,5 cl solrosolja 
2 dl mjölk standard 3% 
3 st ägg 
Orientalisk linröra 
40 g lök röd 
4 g vit lök 
120 g linder röd - Go Green 
6 dl vatten 
3 cl olivolja 
7,5 g persilja blad 
700 mg salt 
3 ml spiskummin 
Yoghurtsås 
1,9 dl a-fil 3% 
381 mg salt 
0,19 mg vitpeppar mald 
114 g grekisk yoghurt

Gör så här

Gibanica med fetaost

1. Pensla formen med solrosolja. Smula ned osten i en bunke och rör i äggulorna och sedan 5 dl solrosolja.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i ostmassan.

3. Värm ugnen till 165°. Förvara filodegen i en plastpåse och ta fram ett ark i taget att arbeta med så att den inte torkar.

4. Häll upp mjölken i en bunke.

5. Doppa snabbt ett ark filodeg i mjölken och skrynkla ned det lite "slarvigt" i formen så att det täcker botten (inte kanterna), ca 1/4 det av ytan. Ta sedan ytterligare ett ark och doppa snabbt i mjölken. "Skrynkla" ned det i formen så att det täcker. Till slut är botten täckt av härligt "skrynklig" filodeg.

6. Fördela 1/3 del av ostmassan över filodegen. Uppredpa med ytterligare två gånger så att det bildas 3 lager filodeg+ostmassa. Spara ett per ark filodeg, som doppas i mjölk och läggs som ett täcke över det hela.

7. Ringla över solrosolja och ev överbliven mjölk.

8. Grädda på nederst i ugnen i ca 35 min. Låt stå och vila 5 min innan den skärs i portionsbitar.

Orientalisk linsröra

9. Skala rödlök och vitlök, grovhacka

10. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull. Lägg lök, spiskummin och linserna, fräs någon minut.

11. Tillsätt vatten. Låt koka utan lock i ca 10-15 min. Dra åt sidan och låt svalna.

12. Grovhacka persiljan. Blanda detta med linsröran. Mixa med mixerstav eller i matberedare.

13. Smaka av med salt.

Yoghurtsås

14. Blanda alla ingredienser och smaka av.

Följ ämnen i artikeln